Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Jambatan dilimpahi cahaya sempena Hari Kanak-kanak Sedunia

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 20 NOV – Orang ramai dialu-alukan dan dijemput untuk mengambil gambar Jambatan Sultan Haji Omar ‘Ali Saifuddien yang akan dinyalakan dengan lampu berwarna sempena Sambutan Hari Kanak-kanak Sedunia 2023, bermula hari ini hingga 22 November.

  Menurut kenyataan Jabatan Pembangunan Masyarakat, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS), di sini, penyalaan lampu berwarna biru, hijau, merah dan putih pada jambatan berkenaan adalah sebagai usaha menyokong Hari Kanak-kanak Sedunia yang disambut pada setiap 20 November.

  Penyalaan lampu itu juga adalah sebagai usaha berterusan ke arah komitmen Brunei dalam meratifikasikan Konvensyen mengenai Hak Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (CRC) dengan tema sambutan pada 2023, Penyertaan, untuk Setiap Kanak-kanak.

  Warna biru melambangkan Hari Kanak-kanak Sedunia bersempena warna rasmi United Nations Children’s Fund (UNICEF), manakala warna hijau, merah dan putih dipilih sebagai lambang keprihatinan rakyat dan penduduk negara ini terhadap penderitaan rakyat Palestin khususnya bagi mengenang nasib kanak-kanak yang telah terkorban dan kehilangan keluarga tersayang di samping menunjukkan solidariti kepada rakyat Palestin.

  Orang ramai dijemput untuk mengambil gambar jambatan berkenaan dan memuat naik ke dalam media sosial dengan menggunakan hashtag #WCD2023 atau #WorlChildrensDay.

  Jambatan Sultan Haji Omar ‘Ali Saifuddien diterangi lampu berwarna biru, hijau, merah dan putih sempena Hari Kanak-kanak Sedunia. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...