James Harden cipta sejarah

LOS ANGELES, 1 DIS – James Harden mengikat Michael Jordan pada suku ketiga permainan dengan persembahan 60 mata, mencatat sejarah NBA kelmarin apabila Houston Rockets menewaskan Atlanta Hawks 158-111.

Harden menamatkan permainan dengan 60 mata untuk mencapai suku keempat dan mengikat Jordan. Hanya dua pemain Kobe Bryant (enam) dan Wilt Chamberlain (32) yang turut sama menjaringkan banyak gol.

“Itulah keunggulan di sana, ia sesuatu yang saya cuba untuk dapatkan,” kata Harden yang menamatkan kariernya dengan 61 mata.

“Berharap apabila saya sudah bersara, saya boleh disebut dalam kumpulan itu selama-lamanya.”

Harden membuat 16 daripada 24 percubaan gol gelanggang, termasuk lapan daripada 14 dari jarak tiga mata, dan 20 daripada 23 percubaan percuma. Dia hanya bermain 30 minit dan memberikan lapan assists.

Dia merupakan pemain keempat yang berjaya menjaringkan 50 mata atau lebih dalam 20 perlawanan, mengiringi Chamberlain (118), Jordan (31) dan Bryant (25).

“Sepertinya segalanya telah dilakukannya – sesuatu yang sukar dipercayai,” jurulatih Mike D’Antoni berkata.

Juara dua kali penjaring terbanyak liga dengan purata 37.7 mata dalam setiap perlawanan dan kini telah menjaringkan 40 dan lebih mata lapan kali. – AFP

Gambar fail pada 22 November 2019 menunjukkan aksi James Harden dan pemain Los Angeles, Paul George semasa perlawanan separuh masa pertama di Staples Center di Los Angeles. – AFP