James sedia julang Lakers di Final NBA

MIAMI, 1 OKT – LeBron James, yang mengejar gelaran NBA keempat dalam penampilan ke-10 di perlawanan akhir NBA, tidak menghadapi masalah untuk mengekalkan kemenangan dominan Los Angeles Lakers di perlawanan satu siri kejuaraan 2020.

Lakers mencatat perlawanan permulaan yang perlahan untuk mendahului Miami Heat sebanyak 32 mata dalam kemenangan 116-98 di Orlando, Florida, tetapi James menegaskan bahawa ini bukan waktunya untuk meraikannya.

“Guru terbaik dalam hidup adalah pengalaman,” kata James.

“Saya mengalami saat-saat dalam karier saya di mana anda mempunyai semua momentum di dunia dan anda merasa seperti permainan anda terkawal dan satu perlawanan di sini atau satu perlawanan di sana boleh mengubah siri permainan atau mengubah haluan permainan.”

James masih dihantui oleh memori dua perlawanan NBA Finals 2011, ketika dia bermain bersama Dwyane Wade untuk pasukan Heat menentang Dallas Mavericks.

“Sejak saat itu, Dallas terus bangkit dan menyelesaikannya dengan permain Dirk Nowitzki untuk mencuri permainan tersebut.

“Itu membakar saya hingga hari ini,” kata James, dan menambah sebab itulah dia sudah tidak sabar untuk melihat di mana Lakers dapat majukan diri sebelum perlawanan kedua menentang Heat pada hari Jumaat. – AFP

Aksi LeBron James dari Los Angeles Lakers semasa perlawanan menentang Miami Heat dalam Perlawanan Pertama Final NBA 2020 di Kompleks Sukan ESPN Wide World Of Sports, Lake Buena Vista, Florida semalam. – AFP