Saturday, October 1, 2022
24.8 C
Brunei

Jana pendapatan melalui tayar terpakai

-

KAMPALA – Stok tayar terpakai yang dibuang semakin menjadi pemandangan biasa di ibu negara Uganda, Kampala. Ada yang dilupuskan dengan dibakar manakala yang lain dibawa ke tapak pelupusan sampah, fenomena yang dikatakan ahli alam sekitar memudaratkan.

Eric Rugomoka, seorang belia di Kivulu, kawasan setinggan di pinggir Kampala, berazam untuk mengubah keadaan.

Rugomoka berhenti sekolah lapan tahun lalu, dan mengikuti minatnya iaitu seni. Dia memberitahu Xinhua semasa masih di sekolah, dia menyukai seni dan itu menjelaskan mengapa apabila dia berhenti sekolah dan memilihnya sebagai sumber rezekinya.

Rugomoka melihat pelupusan tayar yang dibuang sebagai peluang untuk menukar sisa menjadi wang, dan pada masa yang sama melindungi alam sekitar. Di bengkel sementaranya di Kivulu, Rugomoka mengumpul tayar terpakai dari stesen pengisian bahan api, garaj kereta dan tapak pelupusan sampah. Malah ada yang membawa tayar itu kepadanya dengan bayaran yang rendah.

Menggunakan alat yang tajam, dengan bantuan belia lain untuk memotong tayar, Rugomoka menghasilkannya menjadi karpet kereta, sandal, tikar gim. Produk ini kemudiannya dibekalkan ke kedai.

Lelaki memasang sandal yang diperbuat daripada tayar terpakai. – Xinhua
Eric Rugomoka melihat tayar terpakai di bengkel tayar di Makerere Kivulu di Kampala, Uganda. – Xinhua
Gambar menunjukkan sandal yang diperbuat daripada tayar terpakai di bengkel tayar di Makerere Kivulu. – Xinhua

Rugomoka berkata selain menjana wang, mengambil tayar yang dibuang daripada komuniti, melindungi penduduk tempatan daripada mendapat malaria. Malaria menyebabkan nyamuk membiak dalam air bertakung yang berlonggok di dalam tayar. Menurut kementerian kesihatan, selain malaria merupakan penyakit pembunuh terutama kanak-kanak dan ibu mengandung, penyakit itu turut membebankan pendapatan keluarga kerana kos rawatan.

Badan pemantau alam sekitar Uganda, Pihak Berkuasa Pengurusan Alam Sekitar Kebangsaan (NEMA), berkata tindakan Rugomoka dan ramai belia lain di ibu negara yang telah menerokai kitar semula tayar yang dibuang adalah wajar. Naomi Karekaho, pegawai komunikasi NEMA memberitahu Xinhua bahawa tayar yang dibuang adalah sebahagian daripada cabaran pengurusan sisa pelupusan plastik yang lebih luas yang sedang dihadapi negara.

Karekaho berkata sebarang usaha yang dilakukan untuk menyelamatkan alam sekitar daripada sisa tersebut adalah satu langkah yang dialu-alukan.

“Pendekatannya adalah jika ia tidak lagi berguna pada kereta, ia berguna dalam banyak cara lain. Prinsipnya adalah melambatkan kadar di mana produk tertentu menjadi sisa dan oleh itu berakhir di alam sekitar, dan tayar adalah salah satu daripadanya, barang yang mengambil masa lama untuk menjadi bahan buangan,” katanya. Beliau berkata masalah tayar ialah apabila plastik mikro tertanggal di jalan raya atau apabila ia tidak dibuang dengan baik. Plastik ini mudah dibawa ke sungai atau tasik apabila hujan.

“Apabila plastik itu dibawa ke dalam air, ada kemungkinan biodiversiti akuatik seperti ikan memakannya dan akhirnya masuk ke dalam tubuh manusia. Ia berbahaya untuk mempunyai plastik dalam badan kita, ia berpotensi menjadi punca kanser,” kata Karekaho.

Negara itu, menurut Karekaho, telah menerima sokongan daripada Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNEP) untuk menambah baik pelupusan sisa plastik dan pencemaran plastik.

“Kami akan dapat buat kali pertama untuk menjana statistik yang khusus untuk plastik Uganda dari darat ke laut. Kami akan dapat mengetahui berapa banyak yang ada di darat, dari mana ia datang, apakah kawasan terbesar sisa plastik dan kemudian tentukan cara terbaik untuk menguruskannya,” kata Karekaho. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -