Wednesday, June 7, 2023
27.9 C
Brunei

  -

  Jangan benci pada Rohingya jadi mangsa kezaliman – Dr Mahathir

  KUALA LUMPUR, 29 APRIL – Janganlah kita benci kepada orang Rohingya yang menjadi mangsa kezaliman, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

  Dr Mahathir berkata beliau sedar kenapa orang Melayu sekarang begitu benci kepada orang Rohingya sedangkan pada mulanya orang Melayu bersimpati dengan orang Rohingya dan golongan itu pun pilih untuk datang ke Malaysia kerana simpati tersebut.

  “Tetapi apabila jumlah menjadi begitu ramai dan ada perbuatan perlarian ini yang menyentuh perasaan orang Melayu, maka simpati bertukar jadi benci,” katanya.

  Dr Mahathir menerusi catatan terbaru di laman blognya chedet.cc berkata, negara-negara Islam dan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) seharusnya bertindak untuk menghentikan kezaliman oleh Myanmar.

  “Kita sepatutnya kecam Myanmar dan (Kaunselor Negara Myanmar) Aung San Suu Kyi kerana kezaliman mereka dan bertindak menolak dagangan dengan mereka.

  “Kita juga perlu meminta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengambil tindakan terhadap Myanmar. Kita juga perlu dedahkan kezaliman Myanmar kepada dunia,” katanya.

  Negara ini, kata Dr Mahathir, telah beri terlalu banyak suaka kepada pelarian dan mereka sepatutnya pergi ke negara lain dan negara lain juga perlu buka pintu mereka. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -