Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Jangan berseorangan ketika hiking

  Oleh Salawati Haji Yahya

  BANDAR SERI BEGAWAN, 5 OKT – Seorang perempuan yang didapati dalam keadaan lemah di Bukit Saeh, Jalan Lumapas telah dibawa turun oleh anggota bomba dan penyelamat pada pukul 3:24 petang, kelmarin.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), enam orang anggota yang diketuai oleh ABK 560 Haji Ali bin Haji Mohd Noor dari Balai Bomba Sungai Kebun telah dikejarkan ke tempat kejadian bagi membantu menurunkan mangsa menggunakan Bucket Stretcher dan menyerahkan mangsa kepada paramedik untuk tindakan selanjutnya.

  Sehubungan itu, JBP menyarankan orang ramai yang mengikut aktiviti mendaki bukit supaya membawa peralatan keselamatan seperti wisel, lampu suluh, telefon bimbit dan air.

  Di samping itu, memastikan keadaan cuaca yang terkini sebelum meneruskan hasrat membuat aktiviti hiking dan jangan mendaki bukit secara berseorangan kerana ditakuti perkara tidak diingini berlaku.

  Jika merasa tidak sihat, orang ramai disarankan untuk tidak meneruskan aktiviti pendakian dan jika berlaku sebarang insiden kecemasan, sila hubungan talian kecemasan di talian 995 dengan memberikan maklumat yang tepat.

  Anggota bomba dan penyelamat membawa mangsa turun dari Bukit Saeh, Jalan Lumapas. – Gambar serahan JBP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...