‘Jangkitan di Iran masih gelombang pertama’

TEHRAN, 30 JUN – Wabak koronavirus Iran masih berada dalam gelombang pertama, kerajaan negara itu berkata hari ini ketika mengumumkan hampir 150 kematian baharu dalam tempoh 24 jam terakhir selepas melaporkan jumlah korban harian yang tinggi.

Republik Islam itu telah berjuang untuk terus mengekang COVID-19 sejak melaporkan kes pertama – dua kematian – di kota suci Syiah Qom pada akhir Februari. Angka rasmi menunjukkan trajektori yang meningkat dalam kes baharu yang disahkan sejak awal Mei, ketika Iran mencapai tahap rendah hampir dua bulan dalam jumlah jangkitan yang dicatatkan setiap hari.

Tetapi para pegawai telah berulang kali menafikan aliran angka kenaikan itu merupakan gelombang kedua.

“Koronavirus saat ini memuncak di wilayah perbatasan atau kota yang tidak dilanda virus pada bulan-bulan pertama wabak,” kata jurucakap kementerian kesihatan Sima Sadat Lari hari ini.

“Oleh itu, kami masih menyaksikan gelombang pertama di negara ini,” katanya, yang dipetik oleh agensi berita negara, IRNA.

Lari mengatakan Iran hanya akan mengalami gelombang kedua jika ada kenaikan kes lain di wilayah yang ‘memiliki jangkitan yang signifikan’ ketika kes pertama diumumkan.

Iran mencatatkan 162 kematian akibat virus tersebut kelmarin, angka tertinggi untuk tempoh 24 jam sejak wabak bermula pada 19 Februari. – AFP

Beberapa orang penduduk tempatan dilihat menggunakan penutup mulut dan hidung ketika berjalan di kawasan pusat membeli-belah di Tehran pada 28 Jun. Koronavirus Iran masih berada dalam gelombang pertama, kerajaan negara itu berkata ketika mengumumkan hampir 150 kematian baharu dalam tempoh 24 jam terakhir. – AFP