Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Janin buatan makmal tawar penyelidikan baharu

  BANGKOK, 7 SEPT – Para saintis telah membangunkan struktur seperti embrio manusia tanpa menggunakan sperma, telur atau persenyawaan, menawarkan harapan untuk penyelidikan mengenai keguguran dan kecacatan kelahiran tetapi juga menimbulkan kebimbangan etika baru.

  Awal tahun ini, beberapa makmal di seluruh dunia mengeluarkan kajian pracetak yang belum lagi dikaji oleh pakar, menggambarkan perkembangan struktur seperti embrio manusia awal.

  Tetapi kini penyelidikan satu kumpulan itu telah diterbitkan dalam jurnal Nature yang dikaji semula, menerangkan bagaimana mereka mengatur sel tunjang embrio manusia untuk menyusun sendiri menjadi model yang menyerupai embrio awal.

  Penyelidikan itu disambut baik oleh beberapa saintis sebagai kemajuan ‘mengagumkan’ yang boleh membantu membuka rahsia tentang peringkat awal kehamilan yang tidak menentu, apabila kegagalan menjadi paling biasa.

  Tugasan itu bagaimanapun akan memperbaharui perbahasan tentang keperluan bagi peraturan etika yang lebih jelas mengenai pembangunan model embrio manusia yang dihasilkan di makmal.

  Gambar Canva

  Para penyelidik, yang diketuai oleh saintis Palestin Jacob Hanna di Institut Weizmann di Israel, memanfaatkan kuasa sel tunjang embrio, yang boleh menjadi apa-apa jenis sel.

  Mereka menghasilkan model embrio sehingga 14 hari, yang merupakan had undang-undang untuk penyelidikan makmal embrio manusia di banyak negara dan pada ketika organ seperti otak mula berkembang.

  Para penyelidik mengatakan kerja mereka berbeza daripada pasukan lain kerana ia menggunakan sel tunjang embrionik secara kimia dan bukannya diubah suai secara genetik dan menghasilkan model yang lebih seperti embrio manusia sebenar, lengkap dengan kantung kuning telur dan rongga amniotik.

  Persamaan ini boleh menjadikan model itu lebih berguna untuk penyelidikan keadaan seperti keguguran, kecacatan kelahiran dan ketidaksuburan, kata James Briscoe dari Institut Francis Crick Britain.

  Model itu “nampaknya menghasilkan semua jenis sel yang berbeza yang membentuk tisu pada peringkat awal perkembangan ini,” kata Briscoe, ketua kumpulan utama dan pengarah penyelidikan bersekutu di badan amal penyelidikan bioperubatan.

  Penyelidikan itu ‘adalah satu langkah ke arah membuka perubahan pada tempoh pembangunan manusia di mana banyak kehamilan gagal dan yang sangat sukar untuk dikaji sehingga kini.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...