Thursday, November 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  Javier Milei memenangi jawatan presiden Argentina

  BUENOS AIRES, 20 NOV – Populis sayap kanan Javier Milei akan menjadi presiden Argentina seterusnya selepas menjanjikan perubahan dramatik kepada negeri itu dalam kempen pilihan raya terpolarisasi yang diadakan di tengah-tengah rasa tidak puas hati yang mendalam terhadap inflasi yang melambung dan peningkatan kemiskinan.

  Dengan 97.6 peratus undian diperoleh dalam undian presiden kelmarin, Milei memperoleh 55.8 peratus dan Menteri Ekonomi Sergio Massa 44.2 peratus, menurut pihak berkuasa pilihan raya Argentina. Dengan mengandaikan bahawa margin kekal, ia akan menjadi lebih luas daripada yang diramalkan oleh semua tinjauan pendapat dan yang paling luas sejak Argentina mengembalikan demokrasi pada tahun 1983.

  Di jalan-jalan di Buenos Aires, pemandu membunyikan hon dan ramai yang turun ke jalan raya untuk meraikannya di beberapa kawasan kejiranan. Di luar ibu pejabat parti Milei, sebuah hotel di pusat bandar Buenos Aires, penyokong sangat gembira.

  Massa, daripada parti Peronis yang memerintah, mengaku kalah dan mengucapkan tahniah kepada Milei, seorang kapitalis anarko yang sering membuat perbandingan dengan bekas Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump.

  “Orang Argentina memilih jalan lain,” kata Massa dalam ucapannya. “Mulai esok … menjamin fungsi politik, sosial dan ekonomi adalah tanggungjawab presiden baharu. Saya harap dia melakukannya.”

  Dengan kemenangan Milei, negara itu akan beralih ke kanan dan memperkasakan ahli parlimen baru.

  Inflasi telah melonjak melebihi 140 peratus dan kemiskinan bertambah buruk ketika Massa telah memegang jawatannya. Milei telah mencadangkan untuk mengurangkan saiz negeri dan mengekang inflasi, sementara menteri kerajaan yang ditandinginya memberi amaran kepada orang ramai tentang kesan negatif dasar sedemikian. Pilihan raya itu memaksa ramai untuk memutuskan yang mana antara dua yang mereka anggap sebagai pilihan yang paling tidak buruk.

  “Ini adalah kejayaan yang kurang disebabkan oleh Milei dan keanehan dan keistimewaannya dan lebih kepada permintaan untuk perubahan,” kata Lucas Romero, ketua Synopsis, sebuah firma perunding politik tempatan. “Apa yang diluahkan pada pilihan raya adalah kepenatan, keletihan, undi protes majoriti rakyat Argentina.” – AP

  Calon presiden gabungan Liberty Advances, Javier Milei tiba untuk mengundi dalam pemilihan larian presiden di Buenos Aires, Argentina, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...