JC Penney tutup 154 buah cawangan akibat COVID-19

NEW YORK, 5 JUN – J.C. Penney kelmarin berkata bahawa ia akan mula menutup 154 cawangannya minggu depan dalam apa yang disebutnya sebagai fasa pertama dalam usaha mengurangkan operasinya.

Peruncit yang berpangkalan di Plano, Texas itu mengatakan bahawa ia memerlukan masa 10 hingga 16 minggu untuk menyelesaikan segala urusan penutupan ini. Senarai penutupan kedai diterbitkan di laman web Penney.

Penney memfailkan perlindungan kebankrapan bulan lalu, menjadikannya peruncit terbesar yang melakukan perkara seumpamanya sejak wabak koronavirus memaksa kedai tidak penting untuk ditutup sementara. J.Crew dan Neiman Marcus meminta perlindungan kebankrapan beberapa hari sebelum J.C. Penney. Ketiga-tiganya dibebani dengan hutang dan menghadapi masalah untuk berhubung dengan pembeli, yang semakin lama tidak memasuki pusat membeli-belah dan membeli-belah dalam talian.

Sebagai sebahagian daripada penstrukturan semula kebankrapannya, Penney mengatakan ia merancang untuk menutup hampir satu pertiga dari 846 cawangannya dalam dua tahun akan datang. Kira-kira 600 cawangannya akan dikekalkan selepas penutupan itu. – AP

Pengunjung ketika melihat barangan di JCPenney di pusat membeli-belah Columbia. J.C. Penney berkata ia akan mula menutup 154 cawangannya dalam usaha untuk mengurangkan operasinya. – AFP