Saturday, August 13, 2022
24.7 C
Brunei

Jeff Fortenberry disabit kesalahan terima sumbangan haram

-

OMAHA, NEBRASKA, 27 MAC – Wakil Republikan Amerika Syarikat (AS), Jeff Fortenberry dari Nebraska kelmarin meletakkan jawatan selepas juri California mensabitkannya kerana berbohong kepada pihak berkuasa persekutuan mengenai sumbangan kempen haram daripada warga asing.

Dalam surat kepada Dewan, Fortenberry berkata dia meletakkan jawatan daripada Kongres, yang berkuat kuasa pada 31 Mac.

“Ia sudah menjadi satu penghormatan kepada saya untuk berkhidmat dengan awda di Dewan Perwakilan AS,” katanya dalam surat berkenaan. “Disebabkan oleh kesukaran dengan keadaan semasa saya, saya tidak lagi dapat berkhidmat.

Surat peletakan jawatan Fortenberry dibuka dengan puisi, “Lakukan Walau Apa Pun,” yang dikaitkan dengan rakan Katolik Mother Teresa. Satu baris daripada puisi itu berkata: “Apa yang awda habiskan bertahun-tahun untuk membina, seseorang boleh memusnahkannya dalam sekelip mata.”

Pengumuman Fortenberry berikutan tekanan bersepadu daripada pemimpin politik di Nebraska dan Washington agar dia berundur. Jurucakap Dewan Rakyat, Nancy Pelosi dan Ketua Minoriti Dewan Rakyat, Kevin McCarthy pada Jumaat lalu menggesa Fortenberry untuk meletak jawatan. Gabenor Republikan Nebraska, Pete Ricketts berkata bahawa Fortenberry harus melakukan perkara yang betul untuk pengundinya dan meninggalkan pejabat yang dipegangnya sejak 2005. – AP

Jeff Fortenberry semasa bercakap dengan media di luar mahkamah persekutuan di Los Angeles. – AP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -