Jefferson Poirot bersara dari pasukan ragbi Perancis

PARIS, 8 JUN – Pemain ragbi Perancis, Jefferson Poirot telah mengundurkan diri dari sukan ragbi antarabangsa pada usia 27 tahun, walaupun pasukan kebangsaan berada pada tahap yang lebih baik sekarang, kerana dia ingin memberi tumpuan sepenuhnya pada komitmen kelabnya.

Poirot, yang mencetak satu-satunya percubaan dalam 36 penampilannya untuk Perancis semasa Piala Dunia Ragbi tahun lalu di Jepun, bermain untuk Bordeaux Begles dalam liga 14 Top Perancis.

“Keputusan ini bermaksud saya tidak lagi mempunyai perasaan bermain di 50 peratus di setiap bahagian dan hanya untuk fokus kembali pada satu objektif pada tahap 100 peratus,” tulisnya di akaun Instagramnya.

“Objektif yang paling saya impikan adalah memenangi piala di kelab saya, untuk naik ke tahap yang lebih baik dalam karier saya sebagai pemain dan menjadi ayah sepenuh masa.”

Poirot memimpin Perancis untuk satu perlawanan di Piala Dunia sebagai sebahagian daripada giliran kapten dan banyak pemerhati mengharapkan dia untuk mengambil alih sebagai kapten sepenuh masa menggantikan Guilhem Guirado setelah kejohanan itu, yang menyaksikan Perancis kalah tipis menentang Wales pada suku akhir kejohanan.

Guirado juga telah bersara dari skuad antarabangsa. Tetapi jurulatih baharu mereka Fabien Galthie memberikan tugas ketua pasukan kepada Charles Ollivon yang kurang berpengalaman dan pemain itu telah membuktikan peranannya sebagai kapten yang tidak djangkakan.

Galthie malah menyingkirkan Poirot dari seluruh skuad dalam kejohanan Six Nations menentang Wales tahun ini. – AP

Aksi Pemain ragbi Perancis, Jefferson Poirot, ketika meraikan mata jaringannya di Piala Dunia Ragbi Pool C di Stadium Fukuoka Hakatanomori antara Perancis dan Amerika Syarikat di Fukuoka, Jepun pada Oktober lalu. Perancis mengalahkan AS 33-9. – AP