Jelajah PGA AS kembali Jun ini

LOS ANGELES, 17 APRIL Jelajah PGA AS kelmarin mengumumkan rancangan untuk menyambung kejohanan pada bulan Jun, dengan empat kejohanan pertama akan ditutup bagi penonton disebabkan oleh pandemik koronavirus yang masih berlaku.

Jelajah tersebut telah menggantung musimnya selepas pusingan pertama Kejohanan Pemain bulan lepas, sebelumnya menyasarkan untuk kembali pada 21 Mei. Pergantungan yang dilanjutkan bermakna Terbuka Kanada dan Kejohanan Barbasol telah dibatalkan.

Cabaran Charles Schwab yang telah ditunda, akan dilangsungkan pada 11 Jun di Forth Worth, Texas, dijadualkan menjadi kejohanan yang pertama selepas kejohanan golf disambung.

“Kesihatan dan keselamatan yang berkaitan dengan Jelajah PGA dan komuniti global kami akan terus menjadi keutamaan nombor satu kami, dan harapan kami untuk memainkan peranan – secara bertanggungjawab – di dunia yang kembali menikmati perkara yang mereka suka,” kata pesuruhjaya Jelajah PGA, Jay Monahan.

Dia menambah: “Kami akan menyambung kejohanan hanya bila, bekerjasama dengan rapat dengan kejohanan kami, rakan-rakan dan komuniti, dianggap selamat untuk dilakukan di bawah garis panduan pihak berkuasa kesihatan awam.” – AFP

Gambar fail menunjukkan aksi Dustin Johnson dari Amerika Syarikat semasa latihan pusingan sebelum Terbuka AS pada tahun 2017 di Erin Hills, 13 Jun 2017. Jelajah PGA AS mengumumkan rancangan untuk menyambung kejohanan pada bulan Jun tanpa kehadiran penonton. – AFP