Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  Jelajah PGA, Eropah berdamai dengan Golf LIV

  NEW YORK, 6 JUN – Tahun paling mengganggu dalam golf berakhir hari ini apabila Jelajah PGA dan Eropah bersetuju untuk bergabung dengan golf Arab Saudi, mewujudkan operasi komersial yang direka untuk menyatukan golf profesional di seluruh dunia.

  Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, kedua-dua pihak menggugurkan semua tindakan undang-undang yang melibatkan Golf LIV terhadap satu sama lain berkuat kuasa serta-merta.

  Perkara yang masih belum ditentukan ialah bagaimana pemain seperti Brooks Koepka dan Dustin Johnson, yang berpaling tadah ke Golf LIV yang dibiayai Saudi untuk bonus sembilan angka, boleh menyertai semula Jelajah PGA selepas tahun ini.

  Juga tidak jelas ialah bentuk Liga Golf LIV yang akan diguna pakai pada 2024. Pesuruhjaya Jay Monahan berkata dalam memo kepada pemain bahawa penilaian menyeluruh akan menentukan cara mengintegrasikan pasukan golf ke dalam permainan.

  Perjanjian itu menggabungkan perniagaan dan hak komersial berkaitan golf Dana Pelaburan Awam (PIF)  termasuk Golf LIV  dengan perniagaan PGA dan pelancongan Eropah. Entiti baharu itu juga belum dinamakan.

  Jelajah PGA dan Eropah akan bergabung dengan Golf LIV. Namun, entiti baharu itu belum dinamakan. – Agensi

  “Mereka sedang menyusuri jalan mereka, kami melalui jalan kami, dan selepas banyak introspeksi awda menyedari semua ketegangan dalam permainan ini bukanlah perkara yang baik,” kata Monahan dalam temu bual telefon dengan The Associated Press.

  “Kami mempunyai tanggungjawab untuk jelajah kami dan kepada permainan, dan kami merasakan masa yang sesuai untuk mengadakan perbualan itu.”

  Yasir Al-Rumayyan, gabenor dana kekayaan negara Arab Saudi, akan menyertai lembaga Jelajah PGA, yang terus mengendalikan kejohanannya. Al-Rumayyan akan menjadi pengerusi kumpulan komersial baharu itu, dengan Monahan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan Jelajah PGA mempunyai kepentingan majoriti dalam usaha baharu itu.

  PIF akan melabur dalam usaha komersial itu. Monahan berkata keputusan itu disepakati sejak tujuh minggu lalu. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...