Jeneral Emiriah dilantik presiden Interpol

ISTANBUL, 25 NOV – Interpol melantik jeneral Emiriah sebagai presiden baharunya hari ini, meskipun organisasi hak asasi kemanusiaan bimbang yang agensi itu akan berisiko dieksploitasi oleh rejim penindas itu.

Pelantikan itu disusuli dengan pendanaan daripada Emiriah Arab Bersatu bagi Lyon, badan berpangkalan di Perancis dan tuduhan yang Abu Dhabi telah menyalahgunakan sistem Interpol yang digelar ‘notis merah’ bagi suspek yang dikehendaki untuk menganiaya penentang politik.

Jeneral Emiriah, Ahmed Nasser Al Raisi dipilih setelah tiga pusingan undian ketika beliau menerima 68.9 peratus undian daripada negara-negara anggota, kata Interpol dalam satu kenyataan.

Selepas pemilihannya, Raisi dalam Twitter mengatakan akan ‘membina organisasi lebih telus, berbeza dan tegas yang berfungsi untuk memastikan keselamatan buat semua’.

Bagaimanapun, Raisi tidak menjawab mengenai pertuduhan tersebut, tetapi berkata ‘UAE telah menjadi salah satu negara paling selamat di dunia’.

Aduan mengenai ‘penyeksaan’ telah difailkan ke atas jeneral Emiriah itu beberapa bulan baru-baru ini di Perancis dan Turki, yang menghoskan perhimpunan agung Interpol di Istanbul minggu ini. – AFP

Mejar Jeneral Ahmed Nasser al-Raisi dilantik sebagai presiden baharu Interpol. – AFP