Jepchirchir juara Maraton Boston wanita

BOSTON, 19 APRIL – Juara bertahan Sukan Olimpik, Peres Jepchirchir meraikan kejayaan di Maraton Boston selepas menewaskan pesaing yang lain dalam kejohanan yang disertai wanita setengah abad lalu.

Atlet warga Kenya berusia 28 tahun itu memenangi larian pecut ulang-alik kelmarin, apabila maraton tahunan tertua dan paling berprestij di dunia itu kembali diadakan buat kali pertama sejak penularan pandemik koronavirus.

Pada ulang tahun ke-50 perlumbaan rasmi wanita pertama, Jepchirchir bersaing sengit dengan Ababel Yeshaneh dari Ethiopia lapan kali dalam beberapa batu terakhir sebelum mara ke hadapan di Boylstin Street dan menamatkan perlumbaan dalam masa dua jam, 21 minit dan satu saat.

Evans Chebet menyempurnakan penamat untuk Kenya, melepaskan diri daripada Gabriel Geay dengan kira-kira empat batu untuk menamatkan saingan dalam masa 2:06:51 untuk kemenangan maraton utama pertamanya. Pemenang 2019, Lawrence Cherono berada di tempat kedua, 30 saat di belakang, juara bertahan, Benson Kipruto di tempat ketiga dan Geay kembali ke tempat keempat.

Daniel Romanchuk dari Champaign, Illinois, memenangi gelaran kerusi roda dan kerjaya keduanya dalam masa 1:26:56. Manuela Schar dari Switzerland memenangi gelaran Boston kedua berturut-turut dan keempat secara keseluruhan, menamatkan dalam masa 1:41:08.

Berkongsi hujung minggu semasa Hari Patriots dengan pembukaan daripada tuan rumah, Red Sox, upacara sukan musim bunga yang lain di bandar raya itu bersama lebih daripada 28,000 pelari kembali ke jalanan dari Hopkinton ke Copley Square enam bulan selepas acara yang lebih kecil dan acara dengan mempraktikkan penjarakan sosial yang merupakan satu-satunya perlumbaan musim luruh dalam sejarah 126 tahunnya. – AP

Reaksi Peres Jepchirchir selepas menamatkan perlumbaan maraton bagi peringkat wanita di Boston, kelmarin. – AP