Tuesday, November 28, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Jepun alami September paling panas

  TOKYO, 3 OKT – Jepun baharu sahaja mengalami September paling panas, dengan purata suhu bagi bulan itu mencapai paras tertinggi sejak rekod bermula pada 1898, menurut agensi cuaca negara itu.

  Suhu purata di Jepun pada bulan September melepasi nilai standard sebanyak 2.66 darjah Celsius, melebihi rekod kenaikan sebelumnya iaitu 1.51 darjah Celsius pada 2012 dan mencatatkan rekod tertinggi sejak 125 tahun lalu, kata Agensi Meteorologi Jepun (JMA).

  Pada September, rekod suhu tertinggi bagi bulan itu dikesan di 111 daripada 153 lokasi pemantauan di seluruh Jepun, yang mengalami bulan Julai paling panas tahun ini dan bulan Jun kedua paling panas dalam rekod, menurut data JMA.

  Mengikut wilayah, utara dan timur Jepun kedua-duanya mengalami suhu lebih tinggi daripada purata sebanyak 3.1 darjah Celsius, dan barat Jepun sebanyak 2.3 darjah Celsius.

  Suhu purata di pusat Tokyo ialah 26.7 darjah Celsius, 0.5 darjah lebih tinggi daripada suhu tertinggi sebelumnya iaitu 26.2 darjah pada 2012, tetapi 3.4 darjah Celsius lebih tinggi daripada purata.

  Seorang pegawai JMA menggelar fenomena itu sangat jarang berlaku, yang terjadi selepas musim panas yang terik di negara itu.

  Purata suhu bagi tempoh Jun hingga Ogos tahun ini melepasi paras biasa sebanyak 1.76 darjah Celsius, melebihi rekod kenaikan sebelumnya iaitu 1.08 darjah yang ditetapkan pada 2010 dan menjadikannya musim panas paling teruk dalam sejarah Jepun sejak rekod bermula pada 1898.

  JMA mengaitkan suhu yang sangat tinggi di seluruh negara pada September disebabkan oleh angin barat yang berliku-liku, yang menyimpang lebih ke utara daripada biasa, sementara sistem tekanan tinggi Pasifik menguat di timur Jepun. – Xinhua

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...