Jepun lanjutkan perintah darurat COVID-19

TOKYO, 7 MEI – Perintah darurat di Tokyo dan beberapa bahagian lain di Jepun akan dilanjutkan hari ini, kurang dari tiga bulan sebelum Sukan Olimpik, dengan sekatan juga dikenakan kepada lebih banyak wilayah seiring dengan meningkatnya kes.

Langkah-langkah kecemasan, yang lebih ketat daripada mana-mana tempat lain, telah berakhir pada 11 Mei tetapi kini dijangka akan dilanjutkan hingga akhir bulan.

Wabak COVID-19 di Jepun masih jauh lebih kecil berbanding di negara-negara lain, dengan lebih dari 10,500 kematian.

Tetapi kempen vaksinasinya bergerak perlahan dan jumlah rekod kes telah dilihat meningkat di beberapa kawasan kerana varian yang lebih menular mendorong gelombang penularan baharu.

Gabenor Osaka, Hirofumi Yoshimura telah memberi amaran bahawa sistem kesihatan di wilayah itu semakin tertekan, dengan laporan bahawa pesakit COVID-19 mati ketika menunggu ambulans.

Yasutoshi Nishimura, menteri yang bertanggung jawab atas tindakan penularan virus itu, memberitahu parlimen bahawa kerajaan akan secara rasmi mengumumkan melanjutkan perintah darurat hari ini.

Dua wilayah lagi, Fukuoka dan Aichi, akan ditambahkan ke empat wilayah yang berada di bawah perintah darurat sejak akhir April iaitu Osaka, Hyogo, Kyoto dan Tokyo, di mana Olimpik akan dibuka pada 23 Julai.

Perintah darurat mengehadkan aktiviti komersial dengan bar dan restoran, pawagam dan ruang karaoke ditutup.

Tetapi beberapa peraturan diharapkan dapat dilonggarkan, dengan pusat membeli-belah dibenarkan beroperasi. – AFP

Paparan skrin menunjukkan Perdana Menteri Jepun, Yoshihide Suga bercakap semasa sidang media untuk mengumumkan pelanjutan perintah darurat koronavirus di Tokyo, kelmarin. – AFP