Wednesday, June 7, 2023
33.6 C
Brunei

  -

  Jepun meratapi bencana 2011

  TOKYO, 12 MAC – Jepun meratapi pemergian mangsa bencana kelmarin sempena ulang tahun tsunami yang mencetuskan bencana Fukushima, tetapi sokongan orang ramai terhadap kuasa nuklear semakin meningkat apabila ingatan tentang krisis 2011 semakin pudar.

  Penghormatan selama seminit diperhatikan di seluruh negara pada 2:46 petang, saat tepat apabila gempa bumi berukuran 9.0 magnitud yang keempat terkuat dalam sejarah yang direkodkan memusnahkan timur laut Jepun 12 tahun lalu.

  Gempa bumi bawah laut itu mencetuskan tsunami yang menyebabkan kira-kira 18,500 orang terkorban atau hilang dan sistem penyejukan di kilang Fukushima Daiichi terjejas, menyebabkan bencana nuklear terburuk sejak Chernobyl.

  Semua reaktor nuklear Jepun telah dimatikan selepas bencana itu dan majoriti masih tidak beroperasi hingga hari ini.

  Tetapi krisis tenaga global yang dicetuskan oleh perang di Ukraine telah menyebabkan bil elektrik melonjak di Jepun, menginspirasikan usaha kerajaan untuk menghidupkan semula reaktor ketika tinjauan menunjukkan pandangan orang awam mengenai kuasa nuklear semakin lemah.

  Rakaman TV kelmarin menunjukkan orang yang kehilangan orang tersayang akibat tsunami meletakkan bunga, berdoa dan sujud di hadapan kubur.

  Orang ramai berdoa kepada mangsa bencana di daerah Wakabayashi di bandar Sendai. – AFP

  “Hai kawan-kawan, sudah 12 tahun,” penyiar awam NHK menunjukkan Fumiko Sugawara, 73, memberitahu kubur ahli keluarganya, termasuk suaminya.

  Tiada kematian secara langsung dikaitkan dengan kemalangan nuklear itu, selepas itu kira-kira 165,000 orang meninggalkan rumah mereka di kawasan itu secara sukarela atau di bawah perintah pemindahan.

  Sebahagian besar kawasan di sekitar loji itu sejak itu telah diisytiharkan selamat selepas kerja-kerja dekontaminasi yang meluas, tetapi ramai bekas penduduk memilih untuk tidak kembali.

  Dengan Jepun kini menghadapi krisis tenaga terburuk dalam beberapa dekad, kerajaan ingin mempercepatkan pemulihan industri nuklearnya. – AFP

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -