Sunday, September 24, 2023
21.9 C
Brunei

  -

  Jepun peruntuk AS$107b bangun tenaga hidrogen

  TOKYO, 6 JUN – Kerajaan Jepun hari ini menerima pakai semakan kepada rancangan negara untuk menggunakan lebih banyak hidrogen sebagai bahan api demi mengurangkan pelepasan karbon.

  Rancangan itu menetapkan sasaran bercita-cita tinggi untuk meningkatkan bekalan tahunan enam kali ganda daripada paras semasa kepada 12 juta tan menjelang 2040. Ia juga menjanjikan 15 trilion yen (AS$107 bilion) dalam pembiayaan daripada sumber swasta dan awam untuk membina bekalan berkaitan hidrogen rantaian dalam tempoh 15 tahun akan datang.

  Strategi penyahkarbonan Jepun tertumpu pada penggunaan arang batu bersih, hidrogen dan tenaga nuklear untuk merapatkan peralihannya kepada tenaga boleh diperbaharui.

  Peperangan Rusia ke atas Ukraine telah meningkatkan kebimbangan terhadap keselamatan tenaga dan merumitkan usaha itu, tetapi negara barat maju yang lain mendesak penggunaan tenaga boleh diperbaharui yang lebih pantas, seperti solar, angin dan geoterma.

  Setakat ini, Jepun bergantung kepada hidrogen yang dihasilkan terutamanya menggunakan bahan api fosil.

  Sesetengah pakar mengatakan bahawa strategi seperti memperdagangkan penggunaan hidrogen dan ammonia terutamanya berpihak kepada kepentingan perniagaan besar dan industri utama yang banyak dilaburkan dalam teknologi berasaskan bahan api fosil dan mempunyai kuasa terhadap dasar kerajaan.

  Rancangan yang disemak itu memberi keutamaan kepada sembilan kawasan strategik, termasuk pembangunan peralatan elektrolisis air, bateri simpanan bahan api dan kapal tangki bersaiz besar untuk mengangkut hidrogen.

  “Hidrogen merupakan sektor perindustrian yang dapat mencapai tiga kejayaan sekali gus dalam penyahkarbonan, bekalan tenaga yang stabil dan pertumbuhan ekonomi dalam satu pukulan,” kata Ketua Setiausaha Kabinet, Hirokazu Matsuno pada mesyuarat Kabinet, hari ini. “Kami akan mempromosikan hidrogen secara besar-besaran, baik permintaan mahupun bekalan.” – AP

  Suiso Frontier, pembawa hidrogen cecair berlabuh di Otaru utara Jepun pada 14 April. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...