Monday, January 30, 2023
23.1 C
Brunei

-

Jepun tambah bajet AS$216 bilion atasi kesan inflasi

TOKYO, 2 DIS – Parlimen Jepun meluluskan bajet tambahan sebanyak 29 trilion yen (AS$216 bilion) hari ini bertujuan untuk mengatasi krisis kewangan isi rumah daripada kenaikan kos makanan dan utiliti serta yen yang lemah.

Ia merupakan kumpulan kedua perbelanjaan tambahan tahun ini untuk membantu meningkatkan ekonomi. Perbelanjaan tambahan, yang dibiayai terutamanya oleh bon kerajaan, telah menambah kebimbangan mengenai hutang negara yang banyak.

Harga yang melonjak secara global dan kelemahan yen telah meningkatkan kos untuk import Jepun, mendorong inflasi lebih tinggi dalam beban tambahan untuk pengguna dan perniagaan. Kerajaan terutamanya berpegang menggunakan perbelanjaan untuk mengatasi inflasi, bukannya menaikkan kadar faedah, kerana ekonomi telah berkembang pada kadar yang perlahan selama bertahun-tahun.

Pakej rangsangan terbaharu itu akan menyediakan kira-kira 5,000 yen (AS$37) dalam bentuk subsidi bulanan untuk bil elektrik dan gas isi rumah, berjumlah kira-kira 6 trilion yen (AS$45 bilion). Ia juga akan membiayai kupon bernilai 100,000 yen (AS$680) untuk wanita yang mengandung atau membesarkan anak damit.

Bajet tambahan akan membiayai berpuluh-puluh kewangan dengan tidak segera, yang berbilang tahun seperti projek penyelidikan dan pembangunan, dan subsidi untuk pembuatan semikonduktor.

Kira-kira 5.5 trilion yen (AS$40 bilion) diperuntukkan kepada inovasi, mengurangkan penggunaan bahan api fosil dan langkah untuk menggalakkan fleksibiliti dalam pasaran buruh.

Ahli parlimen pembangkang dan beberapa pakar menuduh kerajaan menekankan saiz rangsangan dan bukannya kandungan pakej. – AP

Gambar fail menunjukkan sebuah laluan stesen sesak dipenuhi dengan penumpang di Tokyo. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -