Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Jepun umum bantuan kecemasan untuk pengeksport makanan laut yang terjejas

  TOKYO, 5 SEPTEMBER – Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida mengumumkan pada kelmarin dana kecemasan 20.7 bilion yen (AS$141 juta) untuk membantu pengeksport yang terjejas akibat larangan China terhadap makanan laut Jepun berhubung pelepasan air sisa radioaktif yang dirawat daripada loji kuasa nuklear Fukushima yang rosak.

  Pembuangan air sisa ke lautan bermula 24 Ogos dan dijangka berterusan selama beberapa dekad. Persatuan dan kumpulan nelayan Jepun di negara jiran telah menentang keras pembebasan itu.

  Sebagai tambahan kepada larangan China terhadap semua import makanan laut Jepun, Hong Kong telah mengharamkan makanan laut Jepun dari Fukushima dan sembilan wilayah lain.

  Sekatan perdagangan China telah menjejaskan pengeksport makanan laut Jepun sejak sebelum pengeluaran bermula, dengan penghantaran ditahan di kastam China selama beberapa minggu. Harga kerang, gamat dan makanan laut lain yang popular di China telah menjunam. Larangan itu telah menjejaskan harga dan jualan makanan laut dari tempat-tempat yang jauh dari Fukushima sebagai pulau utara Hokkaido, rumah kepada banyak penanam kerang.

  Kishida berkata dana kecemasan itu adalah tambahan kepada 80 bilion yen (AS$547 juta) yang diperuntukkan kerajaan sebelum ini untuk menyokong perikanan dan pemprosesan makanan laut dan memerangi kerosakan pada reputasi produk Jepun.

  “Kami akan melindungi industri perikanan Jepun pada semua kos,” kata Kishida, meminta orang ramai membantu dengan menghidangkan lebih banyak makanan laut di meja makan dan cara lain.

  Wang itu akan digunakan untuk mencari pasaran baharu untuk makanan laut Jepun bagi menggantikan China dan membiayai pembelian makanan laut kerajaan untuk pembekuan dan penyimpanan sementara. Kerajaan juga akan berusaha untuk mengembangkan penggunaan makanan laut domestik.

  Pegawai berkata mereka merancang untuk memupuk destinasi eksport baharu di Taiwan, Amerika Syarikat, Eropah, Timur Tengah dan beberapa negara Asia Tenggara — seperti Malaysia dan Singapura.

  Kishida bercakap dengan pekerja di pasar ikan pada Jumaat lalu untuk menilai kesan larangan China dan berjanji untuk melindungi industri makanan laut Jepun. – AP

  Perdana Menteri Jepun makan makanan laut dari wilayah Fukushima semasa makan tengah hari di pejabat perdana menteri di Tokyo, Jepun, 30 Ogos lalu. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...