Jerman, Portugal pilihan jadi tuan rumah final UCL

JERMAN, 4 JUN – Jerman dan Portugal bersaing untuk menjadi tuan rumah bagi perlawanan akhir Liga Juara-Juara (UCL) ditangguhkan yang akan dipindahkan dari Istanbul asalnya, The Associated Press mengumumkan semalam.

Mesyuarat jawatankuasa eksekutif UEFA pada 17 Jun ini akan memutuskan lokasi baharu untuk perlawanan akhir pada bulan Ogos dengan negara itu juga akan menjadi tuan rumah bagi peringkat suku akhir dan separuh akhir.

Keutamaan untuk menyelesaikan baki perlawanan Liga Juara-Juara adalah memilih lokasi yang dapat diakses oleh pemain dan pegawai kerana peminat tidak mungkin dibenarkan kerana sekatan COVID-19.

Marcelo Rebelo de Sousa, presiden Portugal, minggu ini merujuk potensi berita baik itu untuk bola sepak di negara Iberia pada bulan Ogos. Dua stadium di Lisbon dengan Benfica menjadi tuan rumah bagi perlawanan akhir dan tempat Sporting Lisbon juga digunakan.

Jerman Bild melaporkan semalam bahawa Frankfurt adalah lokasi berpotensi untuk final jika Jerman dipilih.

Final Liga Juara-Juara dijadualkan pada Sabtu lalu di Stadium Olimpik Ataturk, Istanbul. AP melaporkan pada hari Jumaat bahawa perlawanan akhir itu dijangka akan dipindahkan dari Istanbul.

Biasanya, satu-satunya perlawanan akhir diadakan di tempat yang neutral.

Tetapi untuk melengkapkan persaingan semasa wabak itu, UEFA mengalihkan rancangan untuk mengembalikan satu negara untuk lapan perlawanan akhir UCL. – AP

Piala Liga Juara-Juara selepas perlawanan akhir antara Real Madrid dan Atletico Madrid di stadium San Siro di Milan, Itali. – AP