Jerman sokong sekatan EU terhadap Belarus

BERLIN, 17 OGOS – Jerman mengatakan hari ini bersedia untuk menyokong perluasan sekatan Kesatuan Eropah (EU) terhadap tokoh-tokoh terkemuka di Belarus berhubung tindakan kekerasannya terhadap penunjuk perasaan.

Setelah menteri-menteri EU bersetuju pada Jumaat lalu untuk membuat senarai sasaran di Belarus untuk sekatan baharu, jurucakap kerajaan Jerman Steffen Seibert mengatakan bahawa langkah yang lebih kuat harus dipertimbangkan.

“Sudah tentu kita melihat pilihan untuk memperluas sekatan itu kepada tokoh terkemuka lainnya,” katanya kepada wartawan.

Jerman memegang jawatan presiden EU secara bergilir.

Seibert menyebut demonstrasi besar-besaran terhadap pemilihan presiden yang dipertikaikan bulan ini mengagumkan, maju dan mendesak segera menghentikan keganasan dan pembebasan tahanan politik.

“Orang-orang ini harus tahu bahawa Eropah berada di sisi mereka,” katanya. Seibert mendesak ‘dialog nasional’ antara kerajaan dan pembangkang untuk mengatasi krisis, sambil menambah bahawa Organisasi untuk Keselamatan dan Kerjasama di Eropah (OSCE) dapat memainkan peranan dengan tinjauan pilihan raya.

OSCE telah menghantar pemerhati ke Belarus sejak tahun 2001 tetapi mengatakan ia tidak diundang untuk memantau pemilihan presiden terbaharu. – AFP