Jerman usir dua diplomat Rusia

BERLIN, 4 DIS – Jerman mengusir dua diplomat Rusia hari ini selepas pendakwa berkata Moscow mungkin berada di sebalik pembunuhan seorang bekas komander pemberontak Chechen di taman Berlin.

Zelimkhan Khangoshvili, warga Georgia berusia 40 tahun, ditembak dua kali di kepala dalam jarak dekat di taman Kleiner Tiergarten pada 23 Ogos, didakwa oleh seorang lelaki Rusia yang ditahan sejurus selepas itu.

Suspek sedang menunggang basikal dan dilihat oleh saksi selepas membuang basikal dan beg yang dipenuhi batu bersama senapang ke dalam sungai. Dia telah dinamakan oleh polis sebagai Vadim S.

“Kementerian luar hari ini mengisytiharkan dua pekerja kedutaan Rusia di Berlin sebagai persona non grata berkuat kuasa hari ini,” kata kementerian dalam satu kenyataan.

“Meskipun permintaan berterusan, pihak berkuasa Rusia belum bekerjasama dalam siasatan dalam pembunuhan itu.”

Pendakwa persekutuan yang bertanggungjawab dalam kes risikan pada awal hari ini berkata mereka telah mengambil alih siasatan daripada pihak berkuasa Berlin.

“Terdapat bukti fakta mencukupi untuk mencadangkan pembunuhan dijalankan sama ada bagi pihak agensi Persekutuan Rusia atau mereka dari Republik Chechen,” kata pendakwa.

Laman sesawang siasatan Bellingcat berkata semalam suspek yang ditahan menggunakan identiti palsu. – AFP