Sunday, August 14, 2022
25.2 C
Brunei

Jessica Chastain menangi pelakon wanita terbaik

-

LOS ANGELES, 28 MAC – Tuah Anugerah Oscar memihak kepada Jessica Chastain.

Dia memenangi Anugerah Akademi untuk pelakon terbaik kelmarin untuk ‘The Eyes of Tammy Faye di mana dia menggambarkan kebangkitan, kejatuhan pendakwah yang popular di televisyen, Tammy Faye Bakker.

Chastain muncul sebagai calon pilihan Oscar lewat musim, memperoleh kemenangan mengecewakan di Anugerah SAG sebelum menambah trofi Pilihan Pengkritik untuk filem yang ditayangkan enam bulan lalu.

Namun, dia berasa kagum dengan pencapaian tersebut. “Saya masih tidak faham saya memegang Oscar,” kata Chastain di belakang pentas.

Selain berlakon, Chastain juga merupakan salah seorang penerbit filem.

Dia mengetuai projek itu selama bertahun-tahun selepas pertama kali memperoleh hak untuk kehidupan Bakker pada tahun 2012, apabila dia melihat dokumentari yang berdasarkan filem itu. Bakker meninggal dunia akibat kanser pada usia 65 tahun pada 2007.

“Sangat istimewa untuk menjadi sebahagian daripada filem yang bermakna kepada saya kerana ia membetulkan hak yang salah. Ia mengkaji semula kehidupan,” katanya di belakang pentas. “Amat penting untuk saling memberi bunga ketika kita masih hidup dan saya rasa kita terlepas peluang itu bersama Tammy Faye.”

Chastain berkata dia sedang menghantar mesej kepada anak-anak Bakker semasa siaran tersebut.

Dalam menerima trofi daripada Anthony Hopkins, Chastain menyatakan keganasan terhadap minoriti dan bunuh diri adalah punca utama kematian bagi sesetengah komuniti, dengan mengatakan dia menerima inspirasi daripada sifat belas kasihan Bakker. – AP

Jessica Chastain, pemenang anugerah untuk persembahan terbaik oleh pelakon dalam memegang watak utama filem ‘The Eyes of Tammy Faye’. – AP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -