Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  JKN: Satu kematian akibat jangkitan rabies dari bangkai anjing

  KUCHING, 20 SEPT – Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Sarawak telah mengesan satu lagi kes kematian yang disyaki dijangkiti rabies dari bangkai anjing dalam tempoh Ogos sehingga 17 September tahun ini, menjadikan kini empat kes kematian akibat rabies dicatatkan dalam tempoh berkenaan.

  Pengarah Kesihatan Negeri Sarawak, Dr Ooi Choo Huck berkata kes terbaru melibatkan mangsa yang dipercayai mendapat jangkitan penyakit berkenaan semasa mengendalikan bangkai anjing peliharaannya.

  Beliau berkata tiga kes terdahulu melibatkan seorang mangsa dicakar oleh kucing peliharaan, manakala dua lagi membabitkan kes mangsa digigit anjing peliharaan.

  “Kesemua kes ini tidak mendapatkan rawatan di mana-mana fasiliti kesihatan selepas digigit, dicakar atau mengendalikan bangkai haiwan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

  Menurutnya, secara keseluruhannya 15 kes maut akibat rabies dilaporkan di Sarawak tahun ini dan kes-kes kematian itu adalah sebahagian dari 17 kes rabies yang dilaporkan di negeri itu di antara 1 Januari dan 17 September.

  Bagi keseluruhan jumlah kes yang dilaporkan tahun ini, Dr Ooi berkata lima kes adalah dari Bahagian Sibu, Bahagian Serian (empat), Bahagian Kuching (tiga), Bahagian Bintulu (tiga) dan Bahagian Samarahan (dua).

  Beliau berkata jumlah keseluruhan kes rabies untuk tempoh itu menunjukkan peningkatan ketara sebanyak 70 peratus berbanding hanya 10 kes bagi tempoh sama pada tahun lepas. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...