JKR tutup semua kaunter, kompleks sukan

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 OGOS – Jabatan Kerja Raya (JKR), Kementerian Pembangunan memaklumkan bahawa kesemua operasi perkhidmatan kaunter dan Kompleks Sukan JKR akan ditutup sementara bermula esok sehingga ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian.

JKR dalam kenyataan yang dikeluarkan, di sini, menjelaskan bahawa penutupan sementara itu adalah untuk mengawal risiko penularan wabak COVID-19 di Negara Brunei Darussalam untuk keselamatan semua pihak.

Manakala itu, tambah kenyataan, perkhidmatan kaunter bagi semua daerah yang bakal ditutup termasuk kaunter pembayaran bil air dan gas serta kaunter pemedulian pelanggan.

JKR menyeru dan menyarankan para pelanggan untuk membuat pembayaran bil air melalui bank masing-masing secara dalam talian (online), aplikasi mudah alih, mesin ATM dan CDM yang telah disediakan bagi pemegang-pemegang akaun Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD), Bank Baiduri dan Bank Standard Chartered.

Perkhidmatan berkenaan, khususnya secara online diharap akan memudahkan pelanggan untuk aktif membuat pembayaran bil setiap bulan.

Walau bagaimanapun bagi perkhidmatan kaunter pembelian dan pembahagian dokumen tawaran dan sebut harga serta kaunter kutipan hasil hanya akan dibuka jam 9 hingga 10 pagi dan pada sebelah petang bermula 2 hingga 3 petang.

Sehubungan itu, kerjasama dan pertimbangan daripada orang ramai adalah sangat diharapkan dalam menangani isu wabak ini bagi sama-sama mengurangkan interaksi di antara pelanggan dengan kakitangan jabatan.