Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Jokowi rasmi ladang solar terapung terbesar di Asia Tenggara

  JAKARTA, 10 NOV – Presiden Indonesia, Joko ‘Jokowi’ Widodo, kelmarin, telah merasmikan ladang solar terapung bernilai AS$100 juta, yang terbesar di Asia Tenggara, ketika negara itu mencari lebih banyak peluang untuk beralih kepada tenaga hijau yang boleh diperbaharui.

  Ladang solar terapung Cirata, yang dijangka menjana tenaga elektrik yang mencukupi untuk menggerakkan 50,000 isi rumah, dibina di atas takungan seluas 200 hektar (500 ekar) di Jawa Barat, kira-kira 130 kilometer (80 batu) dari ibu negara, Jakarta.

  “Hari ini adalah hari bersejarah, kerana impian besar kita untuk membina loji tenaga boleh diperbaharui secara besar-besaran akhirnya tercapai,” kata Presiden Jokowi dalam ucapan sempena sambutan itu.

  “Kita berjaya membina ladang solar terapung terbesar di Asia Tenggara, dan yang ketiga terbesar di dunia,” katanya.

  Projek itu, kerjasama antara syarikat elektrik nasional PT PLN dan syarikat tenaga boleh diperbaharui yang berpangkalan di Abu Dhabi, Masdar, mengambil masa tiga tahun untuk disiapkan dan menelan belanja kira-kira AS$100 juta.

  Ladang solar, yang dibiayai oleh Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Societe Generale dan Standard Chartered, terdiri daripada 340,000 panel.

  Kerajaan Indonesia telah berkata ia akan cuba mencapai pelepasan sifar bersih menjelang 2060. Tetapi kuasa solar dan angin masing-masing menyumbang kurang daripada satu peratus daripada campuran kuasa Indonesia, memandangkan ekonomi terbesar Asia Tenggara itu masih banyak bergantung kepada bahan api fosil untuk menjana elektrik.

  Negara itu telah berikrar untuk menghentikan pembinaan loji janakuasa arang batu baharu, tetapi ia telah meneruskan pembinaan yang telah dirancang walaupun mendapat bantahan daripada aktivis.

  Indonesia juga cuba meletakkan dirinya sebagai pemain utama dalam pasaran kenderaan elektrik sebagai pengeluar nikel terbesar di dunia, komponen utama bateri lithiom-ion, tetapi beberapa taman perindustrian yang menjadi tuan rumah peleburan nikel yang memakan tenaga dikuasakan oleh arang batu. – ANN/The Jakarta Post

  Presiden Jokowi merasmikan loji tenaga solar terapung puncak (MWp) 192 megawatt, yang dibina di atas empangan Cirata dan dibangunkan oleh PLN Nusantara Power, sebuah unit syarikat utiliti negara Indonesia Perusahaan Listrik Negara (PLN) dan Emiriah Arab Bersatu yang boleh diperbaharui syarikat tenaga Masdar, sebuah unit Syarikat Pelaburan Mubadala, di Purwakarta, wilayah Jawa Barat, Indonesia, kelmarin. – ANN/The Jakarta Post
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...