Wednesday, December 7, 2022
24.6 C
Brunei

-

Jordan ucap tahniah kemenangan Iraq

AMMAN, 11 Julai – Jordan hari ini mengucapkan tahniah kepada kerajaan Iraq berikutan dengan kemenangannya menewaskan kumpulan Islamic State (IS) di bandar Mosul, Iraq.

Menteri Hal Ehwal Media Mohammad Momani melabelkan kemenangan itu sebagai ‘strategik,’ kata agensi berita kerajaan negeri Petra.

“Pembebasan Mosul dan pembasmian Daesh adalah kemenangan untuk semua terhadap kejahatan dan keganasan,” laporan itu memetik Momani sebagai berkata.

Pasukan Iraq telah membebaskan Mosul, ibu kota wilayah utara Iraq dari Nineveh dan bandaraya kedua terbesar di Iraq, selepas pertempuran sengit sembilan bulan untuk mengusir IS, yang telah menggunakan bandar itu sebagai modal de facto.

Mohammad Momani melabelkan kemenangan Iraq itu sebagai ‘strategik’. – AFP
Mohammad Momani melabelkan kemenangan Iraq itu sebagai ‘strategik’. – AFP

“Kemenangan di Mosul adalah landasan dan titik perubahan dalam usaha Iraq, Arab dan antarabangsa untuk memerangi keganasan dan usaha sedemikian perlu diteruskan untuk menggulingkan keganasan sepenuhnya,” kata menteri itu.

Menteri itu menggesa masyarakat antarabangsa untuk terus memerangi radikalisme dan ekstremisme.

Beliau juga menegaskan keperluan untuk pembinaan semula bandar Mosul dan menyuarakan harapan untuk menwaskan IS di Syria Raqqa juga. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penghormatan buat Jiang Zemin

BEIJING, 6 DIS – Siren kedengaran di seluruh China hari ini ketika Parti Komunis mengadakan perkabungan bekas pemimpin, Jiang Zemin, memberi penghormatan kepadanya sebagai...
- Advertisment -