Wednesday, June 7, 2023
33.6 C
Brunei

  -

  JPES laksana penetapan harga maksimum bermusim

  Oleh Ak Zaki Kasharan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 22 MAC – Jabatan Perancangan Ekonomi dan Statistik (JPES), Kementerian Kewangan dan Ekonomi dengan kerjasama Jabatan Pertanian dan Agrimakanan, Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan (KSSUP) akan melaksanakan Penetapan Harga Maksimum Bermusim (PHMB) ke atas barangan keperluan makanan terpilih sepanjang bulan Ramadan hingga minggu pertama Syawal 1444 Hijrah.

  PHMB adalah bertujuan untuk mengawal harga beberapa barangan makanan terpilih khususnya yang mempunyai permintaan tinggi semasa musim perayaan.

  Inisiatif ini dihasratkan dapat membantu rakyat dan penduduk di negara ini dalam menampung perbelanjaan harian khususnya semasa musim perayaan sekali gus sebagai usaha pihak kerajaan dalam mengurangkan impak kenaikan harga barangan makanan global pada masa ini.

  PHMB akan dilaksanakan bagi tempoh lima minggu bermula 1 Ramadan hingga 7 Syawal 1444 Hijrah yang mana tujuh kategori barangan makanan terpilih ditetapkan harga maksimum bagi musim perayaan tahun ini iaitu ayam bulat, telur ayam, mentega, marjerin, minyak sapi, tepung, dan susu pekat, cair dan krim.

  Senarai penuh yang melibatkan 99 produk dari pelbagai jenama popular yang ditetapkan harga maksimum secara bermusim ini dapat diakses melalui aplikasi mudah alih PenggunaBijak atau dimuat turun melalui laman sesawang JPES di www.deps.gov.bn.

  Inisiatif PHMB merupakan usaha tambahan kawalan harga bagi makanan asasi yang sedang dilaksanakan secara berterusan ke atas minyak masak, susu tepung formula anak damit, beras (wangi, siam dan pulut) dan gula.

  Selaras dengan Perintah Akta Kawalan Harga (Pindaan), 2021 yang berkuatkuasa bermula 23 November 2021, sebarang ketidakpatuhan atas PHMB oleh para peniaga dari gedung perniagaan, pasar raya dan kedai runcit akan diambil tindakan menurut peruntukan di bawah Bab 10B, Akta Kawalan Harga, Penggal 142, iaitu kompaun tidak melebihi $1,000.

  Manakala bagi kesalahan berikutnya, boleh membawa kepada denda maksimum sebanyak $20,000 dan penjara selama lima tahun.

  Di kesempatan ini, para peniaga dinasihatkan untuk mengamalkan persaingan sihat dalam perniagaan dengan menawarkan harga yang kompetitif di bawah harga maksimum yang ditetapkan.

  Sebarang pertanyaan lanjut berhubung PHMB boleh dibuat melalui Talian Darussalam 123 atau aplikasi mudah alih PenggunaBijak.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -