Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Jualan Apple menurun untuk suku keempat berturut-turut

  CALIFORNIA, 3 NOV – Jualan Apple kekal pada cerun menurun semasa musim panas, menghasilkan satu tahun penuh penurunan hasil pada penentu arah aliran teknologi dengan sejarah panjang pertumbuhan mantap yang menjadikannya syarikat dagangan awam yang paling bernilai di dunia.

  Kemerosotan sedikit jualan yang diumumkan kelmarin untuk tempoh Julai-September menandakan berakhirnya tahun fiskal Apple – satu regangan yang menyaksikan syarikat mengalami penurunan hasil daripada tahun sebelumnya pada setiap suku tahun.

  Walaupun hasil tahun fiskal yang lalu ini hanya merosot sebanyak 3% daripada tahun fiskal sebelumnya, ia masih merupakan anomali yang perlu diberi perhatian dalam perniagaan yang telah begitu berjaya sehingga Apple menjadi syarikat Amerika Syarikat (AS) pertama yang bernilai AS$3 trilion awal tahun ini.

  Ini kali pertama hasil tahun fiskal Apple menurun sejak 2019 apabila jualan jatuh sebanyak 2 peratus.

  Walaupun pendapatan Apple pada suku terbaharu merosot 1 peratus daripada tahun lepas kepada AS$89.5 bilion, keuntungannya meningkat 11 peratus kepada AS$22.96 bilion, atau AS$1.46 sesaham. Kedua-dua angka itu mengatasi unjuran penganalisis, menurut FactSet Research.

  “Kami terus menghadapi persekitaran makroekonomi yang tidak menentu,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Apple, Tim Cook semasa panggilan persidangan dengan penganalisis.

  Harga saham Apple jatuh 3 peratus dalam perdagangan lanjutan selepas keputusan keluar. Saham telah jatuh hampir 10 peratus daripada paras tertinggi sepanjang masa yang dicapai pada bulan Julai, tetapi masih meningkat lebih daripada 30 peratus setakat tahun ini. Hakisan dalam beberapa bulan kebelakangan ini sebahagian besarnya didorong oleh kebimbangan tentang kelembapan jualan dan China mungkin melarang pembelian iPhone oleh pekerja kerajaan di tengah-tengah ketegangan yang semakin meningkat dengan AS, pada masa yang sama Huawei China melancarkan telefon pintar baharu yang menimbulkan persaingan yang lebih sengit.

  Syarikat Cupertino, California itu tidak bernasib baik di China seperti yang diharapkan oleh penganalisis pada suku terbaharu, dengan hasil di rantau itu merosot 2 peratus daripada masa yang sama tahun lepas.

  Cook mencadangkan semasa panggilan persidangan kelmarin bahawa Apple memperoleh bahagian pasaran di China, tetapi ekonomi yang lembap di negara itu menyebabkan pengguna mengekang perbelanjaan mereka.

  “Saya melihat China sebagai pasaran yang sangat penting dan saya sangat optimis mengenainya,” katanya. – AP

  Ini kali pertama hasil tahun fiskal Apple menurun sejak 2019 apabila jualan jatuh sebanyak 2 peratus. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Empat Rohingya terbunuh di Bangladesh

  BANGLADESH, 6 DIS – Empat orang pelarian Rohingya terbunuh dalam kejadian tembak-menembak antara dua kumpulan pemberontak di kem pelarian Bangladesh, kata polis hari ini. Bangladesh...