Tuesday, November 28, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Jualan kereta AS melonjak

  DETROIT, 4 OKT — Pengeluar kereta mencatatkan peningkatan besar dalam jualan kenderaan baharu semasa musim panas, walaupun harga yang tinggi, kadar faedah yang meningkat dan juga mogok terhad terhadap syarikat-syarikat di sini.

  Jualan industri meningkat sebanyak 16.3 peratus dari Julai hingga September kerana permintaan pengguna kekal kukuh, walaupun purata kadar pinjaman kenderaan baharu adalah 7.4 peratus dan purata harga kenderaan melebihi AS$45,500.

  Bekalan kenderaan juga terus pulih daripada kekurangan cip komputer dan bahagian lain yang bermula semasa pandemik dan akhirnya semakin berkurangan. Dengan pilihan yang lebih banyak, lebih ramai orang membeli kenderaan, walaupun bayaran bulanan purata adalah AS$736.

  “Saya fikir ini adalah pembelian penggantian sepenuhnya dan berasaskan keperluan,” kata Ivan Drury, pengarah wawasan di Edmunds.com.

  Permintaan terpendam telah meningkat sejak pandemik bermula pada 2020, dengan ramai orang menangguhkan pembelian sementara menunggu harga turun dan bekalan meningkat. Tetapi kemudian Rizab Persekutuan mula menaikkan kadar faedah.

  “Malangnya sesetengah orang di dalam kumpulan itu, mereka pergi ke pasaran (kenderaan baharu) kerana sesuatu telah memaksa mereka” seperti transmisi yang gagal dalam kenderaan sedia ada mereka, kata Drury. – AP

  Kereta Cooper S 2023 yang tidak terjual terletak di luar pengedar Mini pada 27 Ogos di Highlands Ranch, Colorado. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...