Jualan kereta elektrik meningkat di Eropah

PARIS, 23 JULAI – Kereta elektrik, kunci kepada pengurangan pelepasan karbon dan memenuhi matlamat perubahan iklim, telah menambah saham pasaran mereka di Eropah, menurut data yang keluar hari ini, ketika rantau itu bersedia untuk mengabaikan penggunan petrol dan diesel.

Kenderaan elektrik bateri menambah lebih dua kali ganda bahagian jualan kereta baharu di Eropah dalam suku kedua, menurut Persatuan Pengeluar Kereta Eropah (ACEA) yang mengumpul bersama firma kereta utama.

Kenderaan elektrik menyumbang kepada 7.5 peratus daripada jualan kereta baharu di Eropah dalam tiga bulan dari April hingga Jun, berbanding 3.5 peratus semasa tempoh berkenaan tahun lalu. Secara mutlak, jualan kenderaan elektrik bateri meningkat lebih tiga kali ganda di Eropah untuk mencecah 210,298 buah kereta.

ACEA berkata terdapat pertambahan besar dalam empat pasaran utama rantau, dipimpin oleh jualan lebih empat kali ganda di Sepanyol dan Jerman.

Penerbitan data keluar seminggu selepas Suruhanjaya Eropah mengumumkan rancangan untuk mengharamkan penjualan kenderaan petrol dan diesel baharu mulai tahun 2035. – AFP

Gambar fail menunjukkan pekerja bekerja di kilang pemasangan kereta elektrik Volkswagen di tapak pengeluaran di Dresden, timur Jerman. – AFP