Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Jualan Starbucks merosot disebabkan COVID

CHINA, 3 FEB – Starbucks melaporkan jualan yang lebih rendah daripada jangkaan pada suku pertama fiskalnya, dengan penutupan kedai disebabkan COVID di China yang membayangi pendapatan di tempat lain.

Jualan kedai global atau jualan di kedai yang dibuka sekurang-kurangnya setahun meningkat 5 peratus dalam tempoh Oktober hingga Disember, sebahagiannya disebabkan oleh harga yang lebih tinggi, dengan urus niaga kedai merosot 2 peratus. Penganalisis yang ditinjau oleh FactSet telah meramalkan peningkatan 6.7 peratus dalam jualan kedai yang sama.

Semasa persidangan video dengan pelabur, Ketua Pegawai Eksekutif sementara Starbucks, Howard Schultz berkata keputusan China untuk menamatkan dasar sifar COVID pada Disember menyebabkan lonjakan jangkitan yang menutup hampir 30 peratus daripada 6,000 kedai Starbucks pada kemuncaknya. Jualan kedai sama merosot 29 peratus.

Tetapi Schultz berkata Starbucks kekal optimistik tentang China, pasaran kedua terbesarnya di luar AS sehingga minggu ini, semua kedai Starbucks di China dibuka tanpa sekatan buat kali pertama sejak Mac 2020. Schultz berkata syarikat itu kekal di landasan yang betul untuk mempunyai 9,000 kedai di China menjelang akhir 2025.

Di AS, jualan kedai yang sama meningkat 10 peratus kerana pelanggan membelanjakan lebih banyak bagi setiap pesanan. Starbucks menyatakan bahawa hari cuti Piala Merah pada November merupakan hari jualan tunggal tertinggi sepanjang masa walaupun pekerja bersatu mogok di lebih 100 kedai di AS. Tetapi keseluruhan urus niaga AS meningkat hanya 1 peratus, dan Starbucks berkata urus niaga setiap kedai kekal di bawah paras sebelum COVID.

Schultz berkata suku itu lebih perlahan untuk runcit keseluruhan, yang memberi kesan kepada kesesakan pelanggan. Jualan runcit AS merosot lebih daripada jangkaan semasa musim cuti kerana kos pinjaman dan inflasi yang lebih tinggi menyebabkan pembeli berkurangan. – AP

Logo Starbucks dilihat di hadapan kedai di Boston. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -