Juara bertahan NBA, Raptors tumpas Nets

MIAMI, 20 OGOS – Pemain simpanan Toronto, Norman Powell menjaringkan 12 dengan 24 mata pada suku keempat perlawanan ketika juara bertahan, Raptors bergelut untuk mengalahkan Brooklyn dengan keputusan 104-99 semalam dalam pusingan playoff NBA.

The Raptors mendahului 2-0 dalam pertembungan pusingan pertama kejohanan Eastern Conference, yang dimainkan dalam liga terkawal dalam kuarantin di Orlando, Florida.

The Boston Celtics juga berjaya mendahului 2-0 dalam pertandingan Eastern Conference mereka menentang Philadelphia, mengabaikan ketiadaan Gordon Hayward yang cedera untuk mengalahkan pasukan 76ers dengan jaringan 128-101.

The Raptors, yang telah menjaringkan 22 dari percubaan jaringan tiga mata dalam perlawan menentang Nets, hanya 25.7 peratus percubaan tiga mata mereka dan 43.7 peratus percubaan jaringan secara keseluruhan di bawah tekanan pertahanan kuat dari pasukan Nets yang bersemangat.

Lapan percubaan Toronto membawa kepada enam mata mendahului Nets sementara 17 percubaan Brooklyn menghasilkan 23 mata dari Raptors.

“Kami pernah ke sini sebelumnya,” kata Fred VanVleet dari Toronto, yang menjaringkan 24 mata dan 10 assist.

“Kami harus bertahan dengannya, menghadapi mereka.”

Dengan ketinggalan 80-74 hingga pusingan ketiga, Raptors membuka jaringan pada pusingan keempat mendahului perlawanan dengan jaringan 17-5, memimpin perlawanan sejak pusingan kedua di OG Anunoby dengan perlawanan sembilan minit. – AFP

Garrett Temple (kiri) dari Brooklyn Nets ketika mengawal bola di depan Fred Van Vleet dari Toronto Raptors pada suku keempat perlawanan Eastern Conference semasa pusingan Playoffs NBA 2020 di Field House di Kompleks Sukan Wide World ESPN, semalam di Lake Buena Vista, Florida. – AFP