Juara MotoGP diketepikan lebih 2 bulan

SPIELBERG, 23 OGOS – Juara dunia MotoGP Marc Marquez akan diketepikan selama dua hingga tiga bulan lagi

setelah mengalami patah tangan kanannya pada pembukaan musim MotoGP Julai lalu, justeru mengakhiri peluang pelumba Sepanyol itu untuk mempertahankan gelarannya.

“Objektif kedua pasukan Marquez dan Repsol Honda adalah kembali ke Kejuaraan Dunia apabila lengan Marc pulih sepenuhnya dari kecederaan serius yang berlaku di Jerez,” kata Honda dalam satu kenyataan semalam.

“Ia dianggarkan akan memakan masa antara dua hingga tiga bulan sebelum Marc dapat kembali.”

Musim 2020 akan berakhir di Grand Prix Portugal pada 22 November, yang bermaksud Marquez mungkin akan terlepas kesemua baki kempen musim ini.

Pelumba pasukan Repsol Honda dari Sepanyol Alex Marquez semasa bersiap sedia untuk sesi latihan ketiga menjelang Grand Prix MotoGP Styrian pada 22 Ogos di litar Red Bull Ring di Spielberg bei Knittelfeld, Austria. – AFP

Marquez, 27, telah memenangi gelaran MotoGP dalam enam daripada tujuh musim terakhir dan empat musim terakhir masing-masing.

Namun, dia masih belum memungut satu mata tahun ini setelah mengalami kecederaan dalam perlumbaan pertama musim ini, Grand Prix Sepanyol pada 19 Julai.

“Terdapat banyak perbincangan mengenai pemulihan Marc dan pelbagai tarikh akhir dicadangkan, tetapi sejak hari pertama selepas pembedahan kedua, kami berkata bahawa satu-satunya objektif yang ada adalah dia seratus peratus pulih,” kata pengurus pasukan Alberto Puig.

“Kami tidak mahu terburu-buru. Sebaik sahaja Marc berada dalam kedudukan untuk kembali dan bersaing di tahap yang dia tahu, maka kami akan memikirkan objektif seterusnya.”

Pelumba Perancis, Fabio Quartararo dari Yamaha-SRT mendahului kedudukan juara dengan 67 mata dari empat perlumbaan, dengan pelumba Itali Andrea Dovizioso dari Ducati 11 mata ketinggalan di tempat kedua. – AFP