Juara Terbuka AS tersingkir

INDIAN WELLS, 10 OKT – Emma Raducanu tersingkir dari kejohanan WTA Indian Wells pada pusingan kedua kelmarin, tewas 6-2, 6-4 kepada Aliaksandra Sasnovich dalam perlawanan pertamanya sejak dia memenangi Terbuka Amerika Syarikat (AS) pada September lalu.

Pada 11 September lalu, pemain Britain berusia 18 tahun itu mengejutkan dunia tenis di Flushing Meadows apabila menjadi pemain kelayakan pertama yang memenangi gelaran Grand Slam.

Tetapi kelmarin, dia kelihatan berkarat dalam perlawanan pertamanya sejak kemenangan itu.

Raducanu memenangi dalam set pembukaan, tetapi Sasnovich selepas itu membolos kemenangan semua set dalam pertemuan karier pertama antara mereka berdua.

“Akan ada kekecewaan setelah kekalahan itu,” kata Raducanu.

“Tiba di perlawanan, saya tidak memberi tekanan kepada diri sendiri kerana dalam fikiran saya, saya tidak berpengalaman. Saya berumur 18 tahun. Saya perlu merendahkan diri.

“Anda dapat mengatakan bahawa dia lebih berpengalaman daripada saya dan dia keluar di sana dan mengatur strategi permainannya jauh lebih baik daripada saya.”

Sasnovich melakukan satu pukulan cemerlang dan memenangi 67 peratus daripada kutipan mata servis pertama, dan memanfaatkan pukulan servis Raducanu yang kedua.

“Saya sangat seronok dan teruja bermain di sini,” kata Sasnovich. “Emma baru sahaja memenangi Terbuka AS dan saya kalah di pusingan pertama. Jadi ia sedikit berbeza.” – AFP

Aksi Emma Raducanu dari Britain semasa menentang Aliaksandra Sasnovich dari Belarus dalam perlawanan pusingan kedua Terbuka BNP Paribas di Indian Wells Tennis, California, kelmarin. – AFP