Juara UFC sambut kepulangan octagon

CLEVELAND, 1 MEI – Juara heavyweight, Stipe Miocic menyambut baik rancangan UFC untuk membuka semula gelanggang.

Namun, peninju dan anggota bomba itu mempunyai beberapa kebimbangan.

Setelah membantah rancangan untuk mengadakan perlawanan di California dan membatalkan atau menangguhkan beberapa kejohanan sejak penularan wabak COVID-19, UFC akan kembali ke gelanggang pada 9 Mei di Jacksonville, Florida.

Presiden UFC, Dana White baru-baru ini mengumumkan bahawa UFC 249 akan diadakan tanpa peminat di VyStar Veterans Memorial Arena.

Dua kad pertarungan tambahan dijadualkan pada 13 dan 16 Mei di tempat tersebut. Miocic mengatakan bahawa satu-satunya penolakannya mengenai pembukaan semula sukan itu adalah berkaitan dengan kesihatan.

Stipe Miocic semasa sidang media untuk UFC 226 di Las Vegas. Juara heavyweight, Stipe Miocic mengalu-alukan kepulangan UFC yang dirancang. – AP

“Selagi semua orang selamat, saya harap semuanya dapat berjalan lancar,” kata Miocic, yang terus bekerja sebagai ahli bomba dan paramedik semasa wabak.

“Dan bukan hanya peninju, saya bimbangkan keselamatan semua orang. Ia hanya memerlukan satu orang untuk menjangkiti tiga orang, dan seberapa cepat ia dapat merebak, itu gila.”

Miocic merebut kembali gelarannya pada bulan Ogos lalu dengan menewaskan Daniel Cormier di UFC 241.

Semalam, pemain berusia 37 tahun itu mengatakan bahawa pemulihannya setelah menjalani pembedahan retina yang koyak berjalan dengan baik.

“Saya mempunyai beberapa kesukaran, tetapi pasti saya dapat melihat.” Sementara menunggu kembali normal. Miocic telah bekerja di Balai Bomba Valley View, Ohio.

Keselamatan selalu menjadi keutamaan dalam pekerjaannya berbanding yang lain, dan Miocic mengatakan bahawa dia dan rakan-rakannya tetap waspada semenjak peristiwa yang belum pernah terjadi itu berlaku.

“Saya mempunyai tugas yang harus dilakukan, dan ketika saya pergi ke stesen, saya memastikan saya tetap bersih,” katanya melalui telefon dari rumahnya di Royalton Utara, Ohio. – AP