Tuesday, December 5, 2023
23.1 C
Brunei

  -

  Jumlah kapal dibenarkan lalui Terusan Panama dikurangkan

  BANDARAYA PANAMA, 1 OKT – Terusan Panama mengumumkan semalam ia akan mengurangkan jumlah maksimum kapal yang melalui jalan air itu kepada 31 setiap hari, daripada 32 pada Ogos, disebabkan kemarau yang telah mengurangkan bekalan air tawar yang diperlukan untuk mengendalikan laluan air itu.

  Itu dibandingkan dengan purata harian 36 hingga 38 kapal sehari di bawah operasi biasa.

  Sembilan kapal setiap hari akan dibenarkan menggunakan laluan NeoPanamax baharu yang lebih besar dan 22 kapal setiap hari akan dikendalikan melalui laluan Panamax yang lebih lama.

  Pihak Berkuasa Terusan menjamin draf 44 kaki untuk kapal, sebahagiannya disebabkan 70 peratus kapal yang menggunakan laluan air itu memerlukan sekurang-kurangnya kedalaman tersebut.

  Pada Ogos, terusan itu melaksanakan langkah untuk mengehadkan bilangan kapal yang melalui jalan air itu setiap hari kepada maksimum 32.

  Tidak cukup hujan yang turun telah mengurangkan air sistem tadahan sungai dan anak sungai yang memenuhi tasik, yang mana airnya pula mengisi jalan air itu.

  Kawasan tadahan itu juga membekalkan air tawar ke Panama City, tempat tinggal kepada kira-kira separuh daripada 4 juta penduduk negara itu. – AP

  Gambar AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India setuju tarik balik tentera dari Maldives

  NEW DELHI, 4 DIS – India telah bersetuju untuk menarik balik tenteranya dari Maldives, kata presiden kepulauan strategik itu, memenuhi janji yang dibuatnya menjelang...