Saturday, September 23, 2023
24.8 C
Brunei

  -

  Junta Myanmar adakan pilihan raya 2025?

  YANGON, 5 SEPT – Pilihan raya Myanmar kemungkinan akan diadakan dalam tahun 2025, menurut pegawai hari ini, meskipun junta masih lagi bergelut mematahkan penentangan terhadap pemerintahannya.

  Junta menjustifikasikan rampasan kuasa tenteranya pada Februari 2021 dengan dakwaan tidak berasas penipuan berleluasa dalam pilihan raya 2020 yang dimenangi dengan mudah oleh parti Liga Demokrasi Kebangsaan (NLD) pimpinan Aung San Suu Kyi.

  Kudeta itu mengakhiri pengalaman pemerintahan demokratik 10 tahun negara itu dan mengheretnya ke lembah kucar-kacir, dengan tentera kini memerangi penentang di seluruh pelosok negara.

  “Pilihan raya kemungkinan akan diadakan pada 2025,” kata ahli kanan Parti Union Solidarity and Development memberitahu AFP, tanpa mengenalkan dirinya.

  “Kami melancarkan satu proses bancian dalam 2024. Disebabkan situasi (di Myanmar) dan proses banci seluruh negara, tahun depan agak mustahil untuk mengadakannya,” tambah mereka.

  Seorang pegawai menunjukkan cara menggunakan mesin pengundian yang akan digunakan pada pilihan raya akan datang di Yangon, Myanmar, 5 Sept. Junta Myanmar kemungkinan besar akan mengadakan pilihan raya pada 2025, menurut pegawai parti. – AFP

  Seorang ahli parti junta yang sah, mengatakan ‘pilihan raya kemungkinan akan diadakan awal 2025,’ tanpa menerangkannya secara terperinci.

  Sebanyak 36 parti politik telah diberikan kebenaran untuk mengambil bahagian dalam pilihan raya pada masa akan datang, menurut suruhanjaya pilihan raya junta hari ini, tanpa memberikan tarikh sebenar bila ia akan diadakan.

  Tujuh daripada parti tersebut telah diluluskan untuk bertanding di seluruh negara dan 29 lagi di peringkat kawasan.

  Ia juga mengumumkan sistem pertama pasca pos – di mana NLD menang besar selepas menerima sokongan tentera – akan dibatalkan.

  Sebaliknya, satu sistem perwakilan seimbang akan digunakan di seluruh negara, tambahnya. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...