Friday, December 9, 2022
22.3 C
Brunei

-

Jurugambar Orang Asli inspirasi kepada masyarakat

MALAYSIA – Bagi jurugambar Orang Asli, Jefree Salim, semua gambar yang ditangkapnya merupakan satu hobi.

“Orang lain yang saya temui melihat sebaliknya. Saya tidak pernah membayangkan suatu hari nanti saya akan mempamerkan gambar saya di tempat-tempat seperti Kuala Lumpur (KL), Pulau Pinang dan Singapura,” katanya dengan rendah hati.

Pada awal September, Galeri Gerimis di KL mempersembahkan Seletar: Sea People Of Johor, pameran fotografi oleh Jefree, sambil melancarkan buku dwibahasa dengan tajuk yang sama, diterbitkan oleh Gerimis Art Project, memaparkan lebih 40 gambar yang mendokumentasikan kehidupan di kampung Jefree, Kampung Orang Asli Sungai Temon, Johor Baru dan sekitarnya.

Buku itu disunting oleh pengarah projek Gerimis Wendi Sia dan direka oleh pengarah kreatif Gerimis Sharon Yap.

“Saya secara senyap-senyap menikmati hobi saya sehingga suatu hari seorang artis tempatan memberitahu saya bahawa dia merasakan saya bukan hanya seorang jurugambar untuk hobi,” tambah Jefree, 40, dalam temu bual di Dengkil, Selangor di mana dia bercuti bersama keluarga isterinya.

Jurugambar Orang Asli, Jefree Salim yang kebanyakannya belajar sendiri mengenai fotografi. – ANN/The Star
Gambar menunjukkan Orang Seletar memasang pukat bakau untuk menangkap ikan. – ANN/The Star
Potret mendiang ibu saudara Jefree, Nenek Tina dari Kampung Bakar Baru di Johor. – ANN/The Star

“Lelaki itu berkata ‘Awda adalah artis Orang Asli’ dan itu membuat saya terdiam seketika. Wah, saya fikir, adakah saya seorang artis?”

“Sama ada awda memanggil saya artis atau jurugambar, ia sememangnya tiada bezanya. Apa yang saya tahu kamera ini telah menjadi sebahagian daripada diri saya, sebahagian daripada perjalanan hidup saya,” katanya, sambil mengeluarkan Panasonic Lumix G85 yang dipercayainya, dihadiahkan kepadanya oleh pelajar PhD yang menjalankan penyelidikan di kampungnya kira-kira lima tahun lalu.

“Saya juga telah memberitahu isteri saya bahawa apabila saya meninggal dunia, tolong simpan gambar saya untuk anak-anak, kerana ia sangat penting untuk generasi akan datang.”

Bapa kepada dua anak perempuan itu berkata pekerjaan sepenuh masanya ialah memancing dan menternak ikan untuk mendapatkan rezeki.

Dalam kata pengantar buku Seletar: Sea People Of Johor, penyelaras pengasas bagi Pusat Keprihatinan Orang Asli (COAC) Colin Nicholas bercakap tentang Dr Ivan Polunin, seorang doktor perubatan dan pembuat filem dokumentari/jurugambar, yang pada tahun 1960an dan 1970an telah mendokumentasikan kehidupan orang Seletar.

Nicholas berkata Jefree kini telah mengambil alih tanggungjawab untuk mengambil kira perubahan pantas yang menjejaskan persekitaran dan komuniti Seletar, merakam sejarah dalam filem sebelum ia hilang buat selama-lamanya.

Jefree mengimbas kembali bagaimana keinginannya untuk mendokumentasikan kehidupan Orang Seletar bermula. Beliau menghadiri pameran di Johor Bahru, sekitar awal tahun 2000an, yang mempamerkan gambar Orang Seletar yang diterjemahkan sebagai ‘Rakyat Selat’.

“Saya tidak tahu siapa jurugambar itu, tetapi saya sangat teruja apabila melihat gambar seorang remaja lelaki Seletar, bermain air sungai dan menarik bot. Saya melihat lebih dekat dan mendapati bahawa itu adalah saudara saya sendiri!” kenang Jefree dengan penuh kasih sayang.

Jefree menamatkan sekolah menengah (SPM) pada tahun 1999, dan kemudian mendapat sijil vokasional automotif.

Dia mula bekerja di bengkel kereta di Johor Bahru tidak lama kemudian tetapi dia berkata hanya mendapat gaji RM10 sehari tidak cukup untuk meneruskan kehidupan, sebab itu dia menjadi nelayan, seperti kebanyakan rakan seperjuangannya di perkampungan Orang Selatar. Menyentuh tentang fotografi, dia kebanyakannya belajar sendiri.

“Saya tidak pergi ke kelas atau menghadiri kolej atau apa-apa seperti itu, saya hanya belajar melalui percubaan dan kesilapan… pada mulanya saya hanya akan menggunakan fungsi ‘P’ dan ‘Auto’,” katanya, merujuk kepada fungsi automatik yang diprogramkan, yang merupakan mod penangkapan antara automatik dan manual.

Apabila dia berumur awal 20an, Jefree menyimpan wang dan mendapatkan sendiri camcoder Sony Handycam dan mula membuat video pendek.

“Saya menangkap gambar orang kampung dalam kehidupan seharian mereka seperti apabila mereka keluar untuk memburu haiwan di hutan, semasa mereka memancing, dan sebagainya. Dan apabila handycam tidak dapat berfungsi lagi, saya mendapatkan Canon EOS 100D.”

Ketika itu kamera itu menelan belanjanya kira-kira RM2,000 dan Jefree mengakui kos tinggi serta aksesori mahal hampir membuatkan dia mahu berhenti sama sekali dalam bidang fotografi. Dia masih ingat meminjamkan lensa kepada kawannya.

“Apabila saya mendapatkannya semula ia rosak dan saya sangat sedih, Saya tidak mengambil gambar selama dua tahun! Saya cuba menservisnya tetapi kedai kamera itu memberitahu saya lebih baik membeli lensa baharu, tetapi saya tidak mempunyai wang untuk itu. Namun begitu, saya tidak berputus asa dan ia telah membuat saya bertahan untuk menangkap gambar.”

Pada tahun 2018, Jefree membingkai beberapa gambar yang telah diambilnya dan menggantungnya di restoran makanan laut bapanya yang kini tidak beroperasi.

“Seorang wanita bernama Sarah Amer sedang bekerja di Johor pada masa itu dan dia datang melawat kampung kami dan melihat gambar-gambar ini.

“Dia ingin tahu siapa jurugambar itu, dan dia memberitahu saya dia ingin memperkenalkan saya kepada rakannya Wendi Sia kerana Wendi mempunyai pengalaman dengan pameran seni dan fotografi,” ingat Jefree.

Tidak lama selepas itu, Sia pergi ke Johor Bahru untuk bertemu Jefree dan menawarkan untuk mempamerkan ‘seni’ beliau di KL.

“Dia memberitahu saya mempunyai bakat untuk fotografi tetapi saya tidak percaya. Pada saya, gambar saya tersebar di mana-mana, hanya gambar rawak. Saya tidak yakin sama sekali. Betul ke, tak betul ni? Tetapi Wendi gigih. Jadi saya bersetuju untuk mencuba nasib.”

Empat tahun kemudian, Sia menulis dalam nota editornya buku Seletar bagaimana ia merupakan satu penghormatan untuk mempelajari sejarah dan kisah orang dan tempat yang dia temui dalam perjalanannya dengan Gerimis, sebuah inisiatif pengarkiban yang meneroka naratif Orang Asli dengan artis, jurugambar, penenun dan ahli komuniti utama.

Pada 2019, Gerimis mengadakan pameran seni di George Town Festival yang menampilkan karya Jefree dan artis Orang Asli kontemporari lain termasuk Shaq dan Ramlan Koyok, Leny Maknoh, Vicky Eluq Achom dan jurugambar Ronnie Bahari.

Jefree juga pernah membuat pameran di Singapura dan KL. Dalam pameran terbaharunya di KL, 11 gambar terpilih dan pemasangan video telah dipamerkan di Galeri Gerimis di pusat beli-belah GMBB.

“Saya mahu mewujudkan kesedaran tentang masyarakat saya, perjuangan yang kami hadapi, aktiviti yang kami lakukan,” kata Jefree.

“Terdapat banyak perkara yang membimbangkan dan menjejaskan cara hidup kita termasuk kemusnahan paya bakau, kebanyakannya di sepanjang Selat Johor… kemusnahan alam sekitar amat jelas untuk dilihat.”

Menurut Jefree, terdapat banyak projek pembangunan di sini, dan disebabkan penambakan tanah di kawasan-kawasan ini, sungai-sungai menjadi lebih kecil, dipenuhi dengan sampah dari hulu dan air menjadi merah keruh. Jefree memanggilnya sebagai warna ‘teh tarik’, setiap kali hujan.

“Sungai penting untuk kehidupan kami kerana Orang Seletar adalah nelayan, kami menangkap ikan di sungai dan antara hutan bakau untuk mencari hasil laut, yang telah berkurangan dengan ketara sejak beberapa tahun lalu. Para nelayan tidak mampu lagi memasang pukat kerana sungai-sungai yang kecil.”

Dengan lebih 30,000 gambar untuk dipilih, tugas memilih perkara yang hendak digunakan untuk pameran dan buku bukanlah tugas yang mudah.

“Saya menghantarnya kepada Wendi, dan saya telah mengurangkan separuh, memilih yang paling saya suka.

“Kemudian Wendi dan pasukannya membantu memilih gambar yang sesuai untuk membina naratif. Kami terpaksa memilih gambar yang akan memberi inspirasi kepada empati… bukan sahaja yang dilihat oleh mata kasar, tapi juga mata hati,” jelasnya.

Salah satu gambar yang paling menarik termasuk dalam Seletar ialah potret ‘Nenek Tina’, saudara sebelah bapa Jefree dari kampung berdekatan Kampung Bakar Batu.

Jefree ingin mengambil lebih banyak gambar wanita terhormat itu tetapi menerima berita tidak lama selepas mengambil gambar ini bahawa dia telah meninggal dunia.

“Saya ingin membuat satu lagi buku tentang paya bakau, dan saya juga perlahan-lahan mempelajari lebih lanjut mengenai fotografi dan pembikinan filem.

“Selain itu, saya ingin suatu hari nanti dapat menaik taraf kamera semasa saya, mungkin membeli lensa telefoto,” jelasnya. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...

Gadai diri kerana Ludo

- Advertisment -