Jurulatih Celtic tandatangani kontrak lanjutan

NEW YORK, 13 OGOS – Jurulatih Boston Celtic, Brad Stevens, yang dua kali menerajui skuadnya ke final NBA Eastern Conference, telah menandatangani kontrak lanjutan bersama kelab, menurut kenyataan yang diumumkan oleh kelab kelmarin.

Butiran mengenai perjanjian tidak didedahkan tetapi ia keluar dengan Celtic pada 48-23 dan menjadi pilihan ketiga di perlawanan playoff Eastern Conference yang akan bermula minggu depan, penampilan ke-6 selepas tamat musim dalam tujuh musim bersama Stevens.

“Brad adalah salah seorang yang paling pintar dan seorang jurulatih yang bekerja keras dalam perlawanan hari ini,” kata presiden operasi bola keranjang Boston Celtics, Danny Ainge. “Yang paling penting, dia mempunyai perwatakan dan integriti yang telah menyumbang kepada budaya yang kami sangat hargai.

“Brad adalah seorang rakan yang hebat dan seorang pemimpin yang sentiasa disegani. Kami rasa berbesar hati untuk bekerjasama dengannya tatkala kita mengejar kejuaraan yang seterusnya.

Stevens, yang mengambil alih tugasan Celtic pada Julai 2013, mempunyai rekod 318-245 dalam hampir tujuh musim penuh bersama Boston.

“Kami sangat gembira bahawa Brad Stevens akan terus menjadi jurulatih kami,” kata pemilik bersama Celtics, Steve Pagliuca. “Dia akan menjadi salah seorang pengurus yang terbaik di NBA dan seorang pemimpin sebenar di dalam dan di luar gelanggang”.

Stevens, 43, membawa Boston ke peringkat final Eastern Conference pada 2017 dan 2018, kali pertama Celtics mara ke peringkat itu dalam dua kempen berturut-turut sejak 1987 dan playoff 1988. – AFP

Jurulatih Boston Celtic, Brad Stevens telah menandatangani kontrak lanjutan bersama kelab tersebut. – AP