Sunday, December 4, 2022
22.7 C
Brunei

-

Jurulatih pertama Lakers meninggal

LOS ANGELES, 24 Julai – John Kundla, seorang jurulatih Hall of Fame yang menerajui Minneapolis Lakers kepada lima gelaran NBA sebelum pasukan itu berpindah ke Los Angeles, meninggal dunia kelmarin di usia 101.

Kundla, jurulatih asal francais NBA Laker, telah berada di kemudahan Minneapolis dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Bagi pihak keseluruhan pertubuhan Lakers, saya ingin mengekspresikan kesedihan kami dengan pemergian John Kundla,” menurut kenyataan oleh presiden dan pemilik bersama Lakers, Jeanie Buss.

“John telah memainkan peranan penting dalam sejarah pertubuhan Lakers. Bukan hanya dia jurulatih Hall of Fame, dia adalah ketua jurulatih pertama kami dan telah menerajui pertubuhan ini kepada lima kejuaraan NBA.

“Sebagai tambahan daripada sumbangan terbesarnya kepada Lakers dan legasi kami, John merupakan seorang lelaki yang baik dan akan diingati.”

Kundla hanya berusia 31 tahun ketika dia menerajui Lakers pada tahun 1948 semasa mereka menandatangani George Mikan, bintang yang menjulang kelab kepada lima mahkota NBA dari tahun 1949-1954.

Ia adalah Kundla dan Mikan yang memulakan tradisi kemenangan yang berevolusi melalui perpindahan ke California, bintang-bintang seperti Wilt Chamberlain dan Jerry West, Magic Johnson dan Kareem Abdul-Jabbar dan kemudian Kobe Bryant dan Shaquille O’Neal.

Kundla telah disenaraikan ke dalam Hall of Fame Bola Keranjang pada tahun 1995 dan 1996 bagi dinamakan sebagai salah seorang daripada 10 jurulatih terhebat liga dalam acara ulang tahun 50 NBA. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -