Wednesday, June 7, 2023
34 C
Brunei

  -

  Jurulatih vokasional berdedikasi didik pekerja mahir

  Gambar Xinhua

  GUANGZHOU — Pada simposium yang diadakan bulan lalu di Guangzhou, wilayah Guangdong, Selatan China, Yang Denghui, seorang jurulatih vokasional, menghabiskan beberapa jam bersama guru dan pelajar vokasional, pekerja syarikat dan pakar.

  Pengalaman itu memberi Yang banyak idea dan cadangan yang dia catat dalam buku notanya.

  Yang bekerja di Kolej Juruteknik Jentera Guangdong, dan merupakan timbalan kepada Kongres Rakyat Kebangsaan ke-14. “Saya akan mengambil setiap peluang yang saya dapat untuk bercakap dengan pekerja mahir,” kata pemuda berusia 26 tahun itu, yang sibuk menyediakan cadangan.

  Dilahirkan di wilayah Jiangxi, Timur China, Yang mempunyai minat terhadap ketukangan sejak kecil. Selepas menamatkan pengajian dari sekolah menengah, dia belajar di sekolah vokasional menengah di Shenzhen, hab pembuatan dan teknologi di Guangdong, di mana dia menguasai teknologi kawalan berangka komputer atau kilang CNC.

  Teknologi ini boleh digunakan untuk menghasilkan komponen dan telah diterima pakai secara meluas dalam industri pembuatan.

  Yang Denghui, seorang jurulatih vokasional di Kolej Juruteknik Jentera Guangdong di Guangzhou, wilayah Guangdong. – Xinhua
  Yang meneliti komponen yang telah diproses oleh pelajarnya.
  Dia membimbing seorang pelajar mengendalikan mesin pengilangan kawalan berangka komputer. – Xinhua
  Selepas tamat pengajian di kolej, Yang memilih untuk kembali sebagai guru. – Xinhua

  Ia telah digunakan untuk menghasilkan pelbagai barangan, termasuk bingkai aloi aluminium untuk telefon bimbit, acuan untuk cawan plastik dan alat ganti kereta, kata Yang.

  Apabila mengetahui bahawa Kolej Juruteknik Jentera Guangdong memberi pendidikan juruteknik yang bertaraf dunia, Yang memutuskan untuk melanjutkan pelajaran di institut itu untuk menyempurnakan kemahirannya.

  Reka bentuk bantuan komputer dan perisian pengekodan menuntut kemahiran khusus daripada operator pengilangan CNC, yang ketepatannya dalam mengawal mesin dan pengetahuan tentang struktur bahagian yang dibina akan mempengaruhi ketepatan produk akhir dengan ketara.

  Pada tahun 2017, ketika berusia 20 tahun, Yang menyertai Pertandingan Kemahiran Dunia ke-44 dan memenangi pingat emas dalam pengilangan CNC.

  Pertandingan itu, juga dikenali sebagai ‘Olimpik untuk juruteknik’, merupakan acara mempromosi kemahiran profesional global diadakan setiap dua tahun.

  Selepas itu, Yang memutuskan untuk tinggal di kolej dan menjadi seorang guru, mendedikasikan dirinya kepada pendidikan vokasional.

  “Saya berharap dapat mengajar kemahiran saya dan menyampaikan pengalaman saya tanpa ragu-ragu, supaya mereka boleh menggunakan kemahiran ini untuk berkhidmat kepada masyarakat,” katanya.

  Di bawah bimbingan Yang, beberapa pelajarnya juga telah memenangi pingat emas dalam pertandingan itu, manakala ramai lagi mendapat pekerjaan yang baik.

  Di mata Yang, kakitangan mahir adalah penting untuk pembangunan berkualiti tinggi industri pembuatan China, manakala pendidikan vokasional merupakan platform penting untuk memupuk bakat mahir itu.

  “Kerajaan harus meningkatkan sokongan dan pelaburan dalam pendidikan vokasional dan melatih lebih ramai kakitangan mahir berkualiti tinggi untuk industri,” katanya sambil menambah meningkatkan status sosial dan layanan pekerja mahir juga merupakan salah satu kebimbangannya. – ANN/China Daily

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -