Jurutera berhempas pulas siapkan landasan kereta api China-Laos

VIENTIANE – Jurutera-jurutera China di tapak pembinaan landasan kereta api China-Laos telah berhempas pulas dalam usaha mereka untuk memperluaskan landasan kereta api di pergunungan utara Laos dan di atas Sungai Mekong di tengah-tengah pandemik global COVID- 19.

Di hujung utara landasan kereta api China-Laos, sekitar 400km ke utara Vientiane, ibu kota dan bandar terbesar di Laos, China Railway No. 5 Engineering Group (CREC-5) menggerudi melalui Terowong Ban Konlouang, sebuah projek penyekat utama landasan Kereta Api China-Laos pada 29 April, 43 hari lebih awal dari yang dijadualkan.

Setelah siapnya terowong sepanjang 9,020 meter, CREC-5 telah menggerek semua 10 terowongnya, daripada jumlah keseluruhan 75 di landasan kereta api di utara Laos, dan pada dasarnya telah menyelesaikan kerja kejuruteraan luar taliannya. Shang Weitao, juruteknik Cina berusia 26 tahun, bangga dengan kemajuan itu.

“Setelah datang ke Laos pada awal tahun 2016, saya bertekad untuk membuat kemajuan yang signifikan dalam pembinaan Kereta Api China-Laos,” katanya, sambil menambah bahawa dia bertanggungjawab untuk pengurusan teknikal bangunan terowong CREC-5, dan sebelumnya pasukannya telah menggerudi Terowong Boten sepanjang 6,453,5 meter.

“Setelah 735 hari bekerja keras, pada 21 Mac tahun lalu, kami menggerek terowong pertama lebih dari 5,000 meter di landasan kereta api China-Laos, yang kemudian dinilai sebagai projek berkualiti,” kata Shang.

Gambar bertarikh 7 Mei 2020, menunjukkan kereta api China Railway No. 2 Engineering Group (CREC-2) digerakkan di landasan kereta api China-Laos di pinggir ibu kota Lao, Vientiane. – Xinhua
Pekerja China Railway No. 2 Engineering Group (CREC-2) memandu kereta api. – Xinhua
Gambar bertarikh 24 April 2020, pandangan dari udara menunjukkan kereta api dipandu di landasan kereta api China-Laos. – Xinhua

Dengan adanya pandemik COVID-19, syarikat kejuruteraan China secara komprehensif menerapkan langkah-langkah pencegahan dan kawalan anti-virus semasa pembinaan, untuk mengikuti waktu jadual yang dirancang.

Di bahagian tengah landasan Kereta Api China-Laos, jurutera China dari CREC-8 pada 23 April lalu menyelesaikan tetapan alang-T dari jambatan mega besar Sungai Luang Prabang melintasi Sungai Mekong, dan menyelesaikan semua pemasangan alang.

Landasan kereta Api China-Laos melintasi Sungai Mekong dua kali ke utara ibu kota Lao kuno, Luang Prabang, kira-kira 230km di utara Vientiane. Alang yang berterusan di jambatan Luang Prabang siap pada bulan Julai 2019, tujuh bulan lebih awal dari yang dijadualkan, sementara pemasangan alang-T bermula pada 9 April tahun ini.

“Memastikan keselamatan kesihatan pekerja semasa pandemik adalah keutamaan, tetapi pembinaannya tidak dapat dihentikan. Kita harus menangani pencegahan virus dan mempromosikan projek secara serentak,” kata Luo Jiang, wakil pengurus bahagian alang CREC-8 di Luang Prabang, kepada media.

Tugas mendirikan Jambatan Sungai Luang Prabang Mekong, dengan panjang keseluruhan 1,458.9 meter, terdiri dari 28 rentang alang-T dan enam rentang alang berterusan, dianggap sebagai antara cabaran paling sukar dan paling kompleks dari segi landasan kereta api.

Setelah lebih dari tiga bulan melakukan kerja bertungkus lumus dan pemasangan alang tekanan tinggi yang intensif, Luo yang berusia 35 tahun menemui lebih banyak uban di kepala.

Setiap hari, dia memeriksa dengan teliti setiap sudut kerjanya.

“Ketika berdiri di Jambatan Sungai Mekong di Luang Prabang, saya merasa penuh keazaman. Walaupun wabak itu mengancam, yang saya mahukan adalah meneruskan pekerjaan para jurutera China dengan penuh tanggungjawab dan bangga,” kata Luo kepada media pada awal bulan Mei.

Pandemik COVID-19 tidak akan dapat mengganggu kecepatan kerja jurutera China. Penutupan sempadan dan penutupan bandar serta desa telah menyebabkan pengaliran pekerja dan kekurangan peralatan.

“Kami kekurangan pemandu, pemasang dan jurutera awam setelah risiko pandemik melanda negara ini pada bulan Mac,” kata Li Qiang, pengurus PowerChina Sino-hydro Corp. Engineering Bureau 10 Co. Ltd. (Sinohydro 10), kepada media dalam bulan Mei. “Lebih daripada separuh buruh tempatan pergi dan kembali ke kampung mereka.”

Namun, seperti ungkapan itu, “Kesempatan masa yang ada tidak harus disia-siakan.” Dengan ini, pada masa kritikal, kakitangan pengurusan dan teknikal China terus memuatkan jadual mereka, mengambil pekerjaan sambil bekerja dengan tugas mereka sendiri.

Dalam panas terik pada bulan Mac dan April, dengan suhu yang sering melebihi 40 darjah selsius di Laos, pasukan China semuanya menuju ke garis depan pembinaan berhampiran Vangvieng, sekitar 160km di utara Vientiane.

Kerana usaha yang tidak putus-putus dari semua kakitangan, Sinohydro 10 dengan cepat menanggung kehilangan masa. Mereka, dalam masa kurang dari sebulan, menggerakkan 52,032 skru alang jambatan dan memasang lebih dari 4,000 alang besi, membantu menjimatkan kerja pembinaan lebih dari dua bulan dan menghasilkan lebih dari AS$1 juta dolar.

Di hujung paling selatan landasan Kereta Api China-Laos di pinggir ibu kota, dengan rel sepanjang 500 meter pertama diletakkan dengan stabil di bawah tanah, CREC-2 memulakan kerja meletakkan landasannya pada 27 Mac lalu.

“Rel itu adalah yang terpanjang di Asia di luar China dan ini juga pertama kalinya mesin peletakan trek CYP500 digunakan dalam pembinaan landasan kereta api di Asia Tenggara,” kata Hu Bin, pengurus projek CREC-2 kepada media.

Dia mengatakan bahawa pasukannya kini sedang menangani usaha anti-pandemik dengan tegas dan berusaha sedaya upaya untuk menyelesaikan projek dalam rangka demonstrasi Inisiatif Jalur dan Laluan.

Hu memberitahu media bahawa CREC-2 bertanggung jawab atas keseluruhan kerja-kerja pembinaan landasan kereta api. “Kami saat ini menjaga kecepatan kerja yang normal di sepanjang kereta api, dan kami akan berusaha keras untuk memastikan kemajuan, kualiti, serta kesihatan semua staf.”

“Kami akan memperluaskan landasan kereta api ke bandar pelancongan Vangvient pada sekitar 5 Jun,” tambah Hu.

Xu Zhou, yang baharu sahaja dianugerahkan Pingat Keempat Mei, penghormatan tertinggi kebangsaan untuk anak muda Cina, memimpin kumpulan CREC-2 di pinggir bandar Vientiane.

Dia mengatakan kepada media, “Tekanan utama kami datang dari dua aspek: di satu pihak, kita mesti sangat mementingkan pencegahan virus, yang tidak memungkinkan kelewatan; di sisi lain, bekalan bahan dan peralatan kita dipengaruhi oleh pandemik, tetapi kerja rel dalam talian tidak dapat ditangguhkan oleh juruteknik luar talian kami.”

Xu kini dapat menarik nafas lega kerana pasukannya “tidak hanya memastikan kesihatan dan kesejahteraan kakitangan, tetapi juga meletakkan landasan tepat pada masanya untuk peletakan landasan pertama Kereta Api China-Laos pada 27 Mac.”

“Dengan usaha bersama para jurutera China dan Lao, kami akan dapat merealisasikan impian untuk membuka landasan kereta api China-Laos secepat mungkin dan dengan cara yang selamat di tengah-tengah ancaman wabak itu,” kata Xu.

Kerajaan Laos mengumumkan dua kes pertama COVID-19 yang disahkan pada 24 Mac, dan telah mengesan 19 kes keseluruhan pada 5 Mei.

Landasan kereta Api China-Laos adalah projek sambungan strategik antara Inisiatif Jalur dan Laluan yang diusulkan oleh China dan strategi Laos untuk mengubah negara yang terkunci di darat menjadi hab yang berkaitan dengan darat.

Landasan kereta api sepanjang 414km, dengan terowong 198km dan jambatan 62km, akan bergerak dari pintu sempadan Boten di utara Laos, yang bersempadan dengan China, ke Vientiane, dengan kecepatan operasi 160km sejam.

Landasan kereta api penumpang dan kargo elektrik merangkumi penggunaan piawaian pengurusan dan teknikal Cina sepenuhnya. Projek ini bermula pada bulan Disember 2016 dan dijadualkan siap dan dibuka untuk lalu lintas pada bulan Disember 2021. – Xinhua