Jurutera muda Malawi cipta alat tangani COVID-19

BLANTYRE – Sebagai salah satu kaedah untuk mencari penyelesaian memerangi COVID-19, sekumpulan jurutera muda di politeknik, sebuah kolej konstituen Universiti Malawi telah mengembangkan beberapa alat inovatif yang bertujuan untuk mengurangkan penyebaran virus.

Di antara inovasi itu, kumpulan ini telah melancarkan ventilator ‘kos rendah’ buatan tempatan, topeng muka yang dicetak 3D dan boleh digunakan semula, dron, pembersih tangan, kerusi roda yang boleh menjadi tempat tidur, pelindung muka plastik, dispenser air pedal dan pendingin solar mudah alih.

Menurut pengurus Studio Reka Bentuk Inovasi di kampus berkenaan, Hillary Lodzanyama, semua inovasi dibuat menggunakan sumber daya yang ada di setempat dan harganya lebih murah untuk dibuat berbanding produk serupa yang ada di pasaran.

Lodzanyama menekankan bahawa inovasi pada dasarnya bertujuan untuk menolong penduduk tempatan Malawi yang tidak cekap dari segi kewangan untuk membeli bahan pelindung seperti pembersih tangan mudah alih.

Dia juga menunjukkan peralatan yang paling inovatif seperti ventilator dan topeng muka yang dapat digunakan semula yang telah diuji dengan teliti oleh para pakar untuk memastikan mereka sesuai untuk memenuhi piawaian global yang diperlukan.

Dengan penciptaan dron yang baharu diinovasi akan membantu memindahkan ubat dan sampel darah dari satu unit kesihatan ke unit kesihatan yang lain sambil meminimumkan kos perjalanan dan bahan bakar dalam proses tersebut. – Xinhua
Ventilator kos rendah buatan tempatan yang dicipta oleh pelajar kejuruteraan. – Xinhua
Gambar bertarikh 16 April 2020, menunjukkan sekumpulan pelajar kejuruteraan ketika pembentangan inovasi di politeknik, kolej konstituen Universiti Malawi di Blantyre. – Xinhua

Kekurangan peralatan kesihatan yang mencukupi adalah cabaran terbesar di negara ini. Menurut laporan dari media tempatan, Malawi hanya memiliki 17 buah mesin pernafasan di semua hospital utama di negara ini.

Malawi adalah antara negara-negara Afrika dengan jumlah orang yang terkena COVID-19, namun, pengkritik mempersoalkan kekurangan alat ujian dan bahan perubatan lain menjadi salah satu faktor penyumbang kepada masalah ini.

Walau bagaimanapun, kumpulan jurutera muda ini bergerak dengan kepercayaan bahawa melalui sains dan inovasi Malawi akan menjadi negara bebas dari COVID-19 dalam masa yang singkat.

Studio reka bentuk tidak berehat dalam usahanya untuk memenuhi jurang sumber kesihatan Malawi. Menurut Hope Chilunga, jurutera reka bentuk di kolej itu, program inovasi ini juga bertujuan untuk membantu semua hospital termasuk yang berada di kawasan terpencil.

Chilunga menunjukkan bahawa dron yang baharu diinovasi akan membantu memindahkan ubat dan sampel darah dari satu unit kesihatan ke unit kesihatan yang lain sambil meminimumkan kos perjalanan dan bahan bakar dalam proses tersebut.

Sementara itu, Kementerian Kesihatan dan PBB telah berjanji untuk menyokong inisiatif tersebut. Delegasi dari sektor-sektor ini mengunjungi studio Reka Bentuk, di mana mereka menjalani proses bagaimana prestasi bahan dan peralatan berkenaan dengan COVID-19.

Kedua-dua perwakilan kagum dengan apa yang mereka lihat dalam lawatan tersebut dan mereka berjanji akan menyokong pasukan dalam penyelidikan, pengeluaran dan pembelian bahan-bahan tersebut. – Xinhua