Jutaan rakyat AS risiko hilang tempat tinggal

WASHINGTON, 1 OGOS – Jutaan penduduk Amerika Syarikat akan kehilangan tempat tinggal bermula hari ini ketika tegahan pengusiran di seluruh negara akan berakhir, dengan berlakunya peningkatan kes koronavirus dan berbalas tuduhan politik.

Dengan berbilion-bilion dana kerajaan yang dimaksudkan untuk membantu penyewa yang masih diusahakan, Presiden Joe Biden minggu ini mendesak Kongres untuk melanjutkan moratorium 11 bulan setelah keputusan Mahkamah Agung baru-baru ini memberitahu Rumah Putih tidak dapat melakukannya.

Tetapi Republik menolak usaha Demokrat untuk melanjutkan larangan pengusiran hingga pertengahan Oktober dan Dewan Perwakilan menangguhkan cuti musim panas pada hari Jumaat tanpa menggantikannya.

Speaker Dewan Negara, Nancy Pelosi mengatakan bahawa menyekat tindakan itu adalah ‘tindakan kejam meninggalkan anak-anak dan keluarga di jalanan,” di Twitter semalam.

Beberapa Demokrat sayap kiri telah bermalam di luar Capitol sebagai tunjuk perasaan memanggil rakan mereka kerana kegagalan bertindak.

“Kami tidur di Capitol malam tadi untuk meminta mereka kembali dan melakukan pekerjaan mereka. Hari ini adalah kesempatan terakhir mereka,” kata Anggota Kongres, Cori Bush, yang telah mkehilangan tempat tinggal dan disertai oleh rakannya Ilhan Omar dan Ayanna Pressley. – AFP