Kabinet Jerman sokong kenaikan pencen

BERLIN, 19 FEB – Menteri kabinet Jerman secara rasminya bersetuju dengan pembaharuan pencen yang selama ini mengancam akan meruntuhkan gabungan antara parti konservatif CDU dan SPD Canselor Angela Merkel.

Mulai tahun 2021, kerajaan akan membelanjakan 1.3 bilion euro setahun untuk menambah pencen asas kira-kira 1.3 juta penerima berpendapatan rendah, di bawah undang-undang yang kini diluluskan oleh kabinet Merkel untuk perdebatan oleh ahli parlimen.

“Pengenalan pencen asas baharu akan menyumbang kepada keadilan sosial yang lebih di negara kita,” kata Menteri Buruh SPD, Hubertus Heil.

Dasar SPD utama yang ingin disekat oleh CDU, pembaharuan itu mengancam memusnahkan kerajaan sebelum kedua-dua pihak mencapai kompromi pada bulan November.

Menteri Tenaga Kerja, Heil mendakwa pembaharuan itu akan memberi manfaat kepada ‘wanita khususnya’, terutama mereka yang bekerja dengan gaji rendah.

Beliau memberi contoh seorang pendandan rambut yang telah bekerja 40 tahun dengan bayaran gaji minimum, yang akan melihat kenaikan pencen bulanan mereka dari 512 hingga 960 euro di bawah sistem baharu itu.

Pembaharuan itu merupakan satu kemenangan untuk SPD, yang terus merosot dalam pilihan raya walaupun pemilihan mengejutkan dua orang pemimpin yang baharu pada bulan November. – AFP

Canselor Jerman Angela Merkel bercakap semasa sidang akhbar di Canseleri di Berlin, kelmarin. – AFP