Kad tandatangan LeBron dilelong AS$1.8 juta

NEW YORK, 21 JULAI – Bintang NBA, LeBron James adalah pemegang rekod dalam dunia memorabilia dan juga di gelanggang.

Kad yang ditandatangani James yang jarang berlaku setiap musim di NBA dengan Cleveland Cavaliers, satu daripada hanya 23 kad yang dihasilkan dijual dengan harga AS$1.8 juta ($1.57 juta euro), kata Goldin Auctions.

James menandatangani kad itu, yang mempunyai gambar dari salah satu jersinya dan ia diberi nilai 9.5 dalam keadaan cukup baik menurut rumah lelong. “Bintang NBA yang tiada tandingannya telah menandatangani kad itu dengan dakwat biru yang jelas di bahagian depan koleksi ultra premium,” kata Goldin Auctions dalam keterangan mengenai kad tersebut.

“Penyampaian kad-kadnya juga menggabungkan jersi jaket berwarna tiga warna yang luar biasa. yang dipakai oleh James.”

Tawaran bermula untuk kad itu dengan harga AS$150,000.

The Cavaliers memilih James yang sangat terkenal dengan pilihan pertama dalam rancangan NBA 2003.

Beliau pemain yang telah menjaringkan 25 mata dari 20 percubaannya dengan sembilan rebound, enam assist dan empat halangan dalam penampilannya ketika menentang Sacramento Kings.

Dia mencatat 20.9 mata, 5.9 assist dan 5.5 rebound untuk memenangi anugerah Rookie of the Year. Kini seorang juara All-Star 16 kali, juara NBA tiga kali dan Pemain Paling Berharga NBA empat kali. James memperoleh rata-rata 25.7 mata dalam setiap permainan, 10.6 assist dan 7.9 rebound ketika musim NBA dihentikan di tengah wabak COVID-19.

Dia telah memimpin pasukan Lakers untuk menduduki tempat pertama dalam kejohanan Western Conference dengan liga bersiap sedia untuk kembali beraksi pada 31 Julai. – AFP

Kad yang ditandatangani James yang jarang berlaku setiap musim di NBA dengan Cleveland Cavaliers dijual dengan harga AS$1.8 juta ($1.57 juta euro). – AFP